Zelfzorg als middel in strijd tegen antibioticaresistentie

28 maart 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Hoe kunnen zelfzorgproducten bijdragen aan vermindering van het antibioticagebruik? En daardoor meehelpen aan het voorkomen van resistente bacteriën? Dit belangrijke onderwerp komt aan de orde tijdens het 54e congres van de Europese vereniging van fabrikanten van de zelfzorgindustrie, AESGP. Het congres vindt plaats in Amsterdam en wordt geopend door Neprofarm-voorzitter Dirk Groen.

In Europa wordt bij verkoudheden of griep nog te snel en te vaak antibiotica voorgeschreven. Ook in Nederland. Niet voor niets adviseert de overheid via radiocommercials en de website Daarwordtiedereenbetervan.nl om voorzichtig met antibiotica om te gaan. Antibiotica werken alleen bij bacteriebestrijding en niet tegen (griep)virussen. Het probleem is dat overmatig antibioticagebruik schadelijke bacteriën resistent maakt voor het middel en het vervolgens niet meer te bestrijden is. Omdat resistente bacteriën zich helaas niet aan landsgrenzen houden, moet het antibioticagebruik dus wereldwijd aangepakt worden. De zelfzorgindustrie kan hier aan bijdragen.

Mensen die de huisarts bezoeken met griep- of verkoudheidsvirus willen van hun klachten af. Antibiotica biedt in deze gevallen geen oplossing, het zelfzorgassortiment wel. Verreweg de meeste symptomen van griep en verkoudheid kunnen verlicht worden met hoestdrank, pijnstillers en andere verkoudheidsmiddelen. Dit in combinatie met goede voorlichting van huisarts, apotheek en drogist, helpt mee de problematiek te beheersen. Tijdens het AESGP gaan onder meer Jacques de Haller, voorzitter Standing Committee of European Doctors (CPME) en Filipe Froes, lid van het infectie preventie en -controle comité van het Portugese ministerie van gezondheid op deze kwestie in.

Meer informatie? Kijk dan op www.aesgp.eu

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws