Podcastserie ‘Zorg begint bij Zelfzorg’

Zelfzorg is een actueel thema. Het komt niet alleen terug in de verkiezingsprogramma’s van meerdere partijen, maar ook in het IZA (Integraal Zorgakkoord) wordt uitgebreid gesproken over het belang van zelfzorg. Het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfzorg wordt gezien als een belangrijk onderdeel van gezond leven.

Het stimuleren van zelfzorg en zelfredzaamheid door patiënten kan ook bijdragen aan het verminderen van de druk die er ligt bij eerstelijns professionals. Onderzoek toont aan dat 1 op de 6 huisartsconsulten een kleine kwaal van voorbijgaande aard betreft die ook met zelfzorg verlicht kan worden. Zelfzorg lijkt dus niet alleen in het belang van het individu maar ook in het belang van het zorgstelsel en een gezonde maatschappij.

Podcast deel 1: “Zelfzorg: de synergie tussen patiënt en zorgprofessional”
In de eerste aflevering van de podcastserie gaan huisarts Ariëtte Sanders-van Lennep en apotheker Maayke Fluitman onder leiding van moderator Tom van ’t Hek met elkaar in gesprek over de wereld van zelfzorg.

Zij bespreken de balans tussen zelf doen en medisch handelen, de definitie van zelfzorg en de rol van huisartsen en apothekers in het evoluerende zorglandschap. De toegang tot gezondheidsinformatie groeit waardoor informatie over gezondheid overal beschikbaar lijkt. Wat betekent dit voor de betrokkenheid van de huisarts en de apotheker?
Ook komt het belang van professioneel advies en de juiste toepassing van zelfzorgmiddelen binnen het veelomvattende gebied van de zelfzorg aan bod.

U kunt de podcast beluisteren via deze link: podcast zelfzorg aflevering 1