Podcastserie ‘Zorg begint bij Zelfzorg’

Zelfzorg is een actueel thema. Het komt niet alleen terug in de verkiezingsprogramma’s van meerdere partijen, maar ook in het IZA (Integraal Zorgakkoord) wordt uitgebreid gesproken over het belang van zelfzorg. Het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfzorg wordt gezien als een belangrijk onderdeel van gezond leven. Het stimuleren van zelfzorg en zelfredzaamheid door patiënten kan ook bijdragen aan het verminderen van de druk die er ligt bij eerstelijns professionals. Onderzoek toont aan dat 1 op de 6 huisartsconsulten een kleine kwaal van voorbijgaande aard betreft die ook met zelfzorg verlicht kan worden. Zelfzorg lijkt dus niet alleen in het belang van het individu maar ook in het belang van het zorgstelsel en een gezonde maatschappij.

De pocastserie is te beluisteren via de website van MedNet en op Spotify

Aflevering 1: “Zelfzorg: de synergie tussen patiënt en zorgprofessional”
In de eerste aflevering van de podcastserie gaan huisarts Ariëtte Sanders-van Lennep en apotheker Maayke Fluitman onder leiding van moderator Tom van ’t Hek met elkaar in gesprek over de wereld van zelfzorg.
Zij bespreken de balans tussen zelf doen en medisch handelen, de definitie van zelfzorg en de rol van huisartsen en apothekers in het evoluerende zorglandschap. De toegang tot gezondheidsinformatie groeit waardoor informatie over gezondheid overal beschikbaar lijkt. Wat betekent dit voor de betrokkenheid van de huisarts en de apotheker?
Ook komt het belang van professioneel advies en de juiste toepassing van zelfzorgmiddelen binnen het veelomvattende gebied van de zelfzorg aan bod.

Aflevering 2: ‘Verantwoorde zelfzorg, hoe ziet dat eruit?’
Wanneer mensen met een zelfzorgkwaal contact zoeken met de huisarts, dan is geruststelling over de ernst van de klacht belangrijk. Zowel informatie als middelen kunnen helpen bij het verlichten van de klachten.
Het aanbod van informatie en middelen binnen zelfzorg groeit echter explosief. Hoe maken patiënt en zorgprofessional een juiste keuze op het gebied van zelfzorg?
In deze aflevering licht Ton de Boer de rol van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) toe voor het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van zelfzorggeneesmiddelen. Vervolgens gaan huisarts Ariëtte Sanders- van Lennep, Maayke Fluitman en Ton de Boer in gesprek over wat dit betekent in de dagelijkse praktijk.