Zelfzorgadviesblok

Neprofarm verstrekt gratis zelfzorgadviesblokken aan huisartsen in Nederland. Met behulp van het zelfzorgadviesblok kunt u daar waar mogelijk uw patiënt op papier een zelfzorgadvies meegeven. Uw advies is onontbeerlijk om de zelfredzaamheid te vergroten en uw patiënt een gerust gevoel te geven.

Recept of zelfzorg?

Dat de kosten van receptgeneesmiddelen niet transparant zijn en pas achteraf in rekening worden gebracht bij de patiënt via het eigen risico is bekend. Zoiets als een “gratis” recept bestaat niet. Ongeveer de helft van de Nederlanders betaalt alle geneesmiddelen die ze voorgeschreven krijgen volledig zelf, omdat ze niet boven het eigen risico van € 385,00 gaan uitkomen (bron: VWS). Bij geneesmiddelen voor kleine kwalen is vaak een volwaardig zelfzorgalternatief aanwezig. En wist u dat zelfzorggeneesmiddelen bovendien bijna altijd goedkoper zijn dan receptgeneesmiddelen?

De kleine kwalen hoesten, huidschimmels en hooikoorts/allergische rhinitis komen het meest voor in de huisartspraktijk. Voor de geneesmiddelen die het meest worden voorgeschreven, is vaak een volwaardig zelfzorgalternatief voorhanden dat aanzienlijk goedkoper is. Bij hoesten kan het verschil tussen een receptgeneesmiddel en een zelfzorgalternatief oplopen tot ongeveer €9 en bij hooikoorts zelfs tot €16.

Heeft u vragen/opmerkingen of wilt u graag (meer) zelfzorgadviesblokjes ontvangen?
Neemt u dan gerust contact met ons op!