Zelfzorgproducten

Neprofarm stelt in al haar standpunten de consument centraal. Zelfzorggeneesmiddelen zijn geschikt om op eigen gezag door de consument te worden gebruikt. Ze zijn veilig bij normaal gebruik volgens de informatie op de verpakking en in de bijsluiter. De consument wil zelf uit het beschikbare assortiment kunnen kiezen en moet daar ook gelegenheid toe worden geboden. Keuzevrijheid houdt ook in dat het assortiment in de winkel voldoende breed is en verschillende alternatieven biedt. Deskundig advies is voor veel consumenten belangrijk om tot een goede keuze te kunnen komen. Het is echter aan de consument zelf om te bepalen of hij advies nodig heeft. Dat is mede bepalend voor de plaats waar hij een zelfzorggeneesmiddel gaat kopen.

Zelfselectie

Zelfzorggeneesmiddelen hoeven sinds 1 juli 2002 niet achter een toonbank te liggen, maar mogen gewoon in de winkelschappen staan. Voor die tijd was de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen alleen toegestaan vanachter een toonbank. Vandaar dat deze producten ook wel OTC-geneesmiddelen worden genoemd, naar het Engelse begrip ‘Over The Counter’.

Zelfselectie maakt het consumenten mogelijk om zelf producten te pakken, te bekijken en te vergelijken. Met andere woorden: keuzevrijheid voor de consument. Bovendien kunnen consumenten hierdoor ook kennismaken met onbekende producten en producten waar zij liever niet om willen vragen (zogenoemde ‘schaamteproducten’).
In de apotheek, in veel drogisterijen en supermarkten met een drogist kunnen consumenten, als ze daar behoefte aan hebben, advies vragen aan de aanwezige apotheker (en assistente) of drogist. Op andere verkoopplaatsen is dit niet mogelijk.