Vitamine D en corona

5 maart 2021

door Anne-Marie Huikeshoven

Vitamine D speelt een rol bij de goede werking van het immuunsysteem. In de media verschijnen sinds de uitbraak van COVID-19 regelmatig berichten van voedingsexperts en immunologen met de boodschap om vitamine D te slikken tegen corona. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijke rol van vitamine D bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Voor een aantal groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid. De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen.

Vitamine D tegen Corona?

De Gezondheidsraad adviseert niet om vitamine D tegen Corona te gebruiken. De raad concludeert dat over vitamine D en de preventie van COVID-19 te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit beschikbaar is. En in het onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere acute luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Juist wel extra vitamine D

De Gezondheidsraad wijst erop dat het voor een goede botgezondheid wel van belang is dat de groepen voor wie het advies geldt om vitamine D-supplementen te nemen dat ook doen. Dit betreft kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, zwangere vrouwen, vrouwen van 50+ en mannen van 70+.

Veilig suppleren

Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor, dus consumenten kunnen gerust -al dan niet tijdelijk- de voeding aanvullen met vitamine D.

Bronnen: Gezondheidsraad & Voedingscentrum

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws