Vitamine D en corona
5 maart 2021
door Anne-Marie Huikeshoven
Vitamine D speelt een rol bij de goede werking van het immuunsysteem. In de media verschijnen sinds de uitbraak van COVID-19 regelmatig berichten van voedingsexperts en immunologen met de boodschap om vitamine D te slikken tegen corona. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijke rol van vitamine D bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Voor een aantal groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid. De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen.
Vitamine D tegen Corona?
De Gezondheidsraad adviseert niet om vitamine D tegen Corona te gebruiken. De raad concludeert dat over vitamine D en de preventie van COVID-19 te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit beschikbaar is. En in het onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere acute luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.
Juist wel extra vitamine D
De Gezondheidsraad wijst erop dat het voor een goede botgezondheid wel van belang is dat de groepen voor wie het advies geldt om vitamine D-supplementen te nemen dat ook doen. Dit betreft kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, zwangere vrouwen, vrouwen van 50+ en mannen van 70+.
Veilig suppleren
Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor, dus consumenten kunnen gerust -al dan niet tijdelijk- de voeding aanvullen met vitamine D.
Bronnen: Gezondheidsraad & Voedingscentrum
09-09-2024
Het consumentenprogramma Radar publiceert artikel over prijsverschillen[...]
22-07-2024
Nieuw onderzoek toont aan dat neussprays een waardevolle rol kunnen spelen[...]