Slaaptekort kost economie miljarden

28 maart 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder slaapproblemen heeft. Zij vallen moeilijk in slaap, slapen niet door of worden te vroeg wakker. Slaapgebrek heeft nogal wat gevolgen. Het CBS stelt dat slechte slapers vaker een slechte gezondheid hebben en dus vaker de huisarts bezoeken. Bovendien leidt chronisch gebrek aan slaap tot concentratieverlies en verminderde inzetbaarheid voor werk. Slaapgebrek kan ook leiden tot ongelukken of gevaarlijke werksituaties, zeker op plekken waar gewerkt wordt met machines, processen of vervoersmiddelen. Arbodienstverlener ArboNed becijferde dat slaapgebrek de Nederlandse economie jaarlijks tussen de 3 en 4,5 miljard euro kost aan verminderde inzetbaarheid, bedrijfsongevallen en verzuim. En dat terwijl consumenten juist op dit gebied veel zelf kunnen doen.

Slaaphygiëne

Het begint met een goede slaaphygiëne: tijdig stoppen met cafeïne, niet overdag slapen, een goed bed, een goed verduisterde slaapkamer, geen alcohol of zware maaltijden. Ook beweging en een goede dag-nacht indeling is belangrijk, net zoals rust nemen voor het slapen gaan. Als de slaaphygiëne op orde is kunnen eventueel zelfzorgmiddelen worden gebruikt voor een betere nachtrust. Zelfzorggeneesmiddelen op basis van valeriaan werken bijvoorbeeld bij slaapstoornissen.

Kortom: mensen kunnen heel veel zelf doen om hun inzetbaarheid te verhogen en te voorkomen dat ze ziek worden of in gevaarlijke situaties terechtkomen.

thumbnail Nederland neemt deel aan sessie over online reclame op AESGP-congres

11-06-2024

Nederland neemt deel aan sessie over online reclame op AESGP-congres.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

thumbnail Jaarverslag 2023: 'Zelfzorg is ook passende zorg'

30-04-2024

Ons jaarverslag 'Zelfzorg is ook passende zorg' is gepubliceerd.

Meer nieuws