Slaaptekort kost economie miljarden

28 maart 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder slaapproblemen heeft. Zij vallen moeilijk in slaap, slapen niet door of worden te vroeg wakker. Slaapgebrek heeft nogal wat gevolgen. Het CBS stelt dat slechte slapers vaker een slechte gezondheid hebben en dus vaker de huisarts bezoeken. Bovendien leidt chronisch gebrek aan slaap tot concentratieverlies en verminderde inzetbaarheid voor werk. Slaapgebrek kan ook leiden tot ongelukken of gevaarlijke werksituaties, zeker op plekken waar gewerkt wordt met machines, processen of vervoersmiddelen. Arbodienstverlener ArboNed becijferde dat slaapgebrek de Nederlandse economie jaarlijks tussen de 3 en 4,5 miljard euro kost aan verminderde inzetbaarheid, bedrijfsongevallen en verzuim. En dat terwijl consumenten juist op dit gebied veel zelf kunnen doen.

Slaaphygiëne

Het begint met een goede slaaphygiëne: tijdig stoppen met cafeïne, niet overdag slapen, een goed bed, een goed verduisterde slaapkamer, geen alcohol of zware maaltijden. Ook beweging en een goede dag-nacht indeling is belangrijk, net zoals rust nemen voor het slapen gaan. Als de slaaphygiëne op orde is kunnen eventueel zelfzorgmiddelen worden gebruikt voor een betere nachtrust. Zelfzorggeneesmiddelen op basis van valeriaan werken bijvoorbeeld bij slaapstoornissen.

Kortom: mensen kunnen heel veel zelf doen om hun inzetbaarheid te verhogen en te voorkomen dat ze ziek worden of in gevaarlijke situaties terechtkomen.

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws