Vitamines, mineralen en paracetamol uit het basispakket?

19 december 2016

door Anne-Marie Huikeshoven

Op 12 december 2016 heeft het Zorginstituut Nederland het pakketadvies “Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?” uitgebracht. Het Zorginstituut is van mening dat middelen waarvoor een gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig geneesmiddel of voedingssupplement verkrijgbaar is in de vrije verkoop, in ieder geval niet in het pakket thuishoren. Zij vinden dat deze middelen hetzelfde behandeld moeten worden als zelfzorggeneesmiddelen en adviseren deze middelen uit het GVS te halen. Vooral wanneer mensen hun eigen risico nog niet hebben verbruikt, is het voordeliger om de middelen zelf te kopen in de drogisterij in plaats van via een recept in de apotheek.

Voor wat betreft producten met de UR-status (uitsluitend op recept verkrijgbaar) adviseert het Zorginstituut “te komen tot een logischer systeem, bijvoorbeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen te vragen de afleverstatus van een aantal van deze producten te heroverwegen. Wanneer het wijzigen van de afleverstatus verantwoord blijkt, komt hierdoor mogelijk een groter aantal (zelfzorg)producten beschikbaar buiten de apotheek tegen lagere kosten.”

De begeleidende brief wordt door het Zorginstituut afgesloten met de opmerking: “Wij zien de noodzaak om ook over de ‘ondergrens’ van het basispakket een maatschappelijke discussie te voeren. In het eerste deel van 2017 zullen wij met het ‘afwegingenkader pakketbeheer’ en de uitwerking van het criterium ‘ziektelast’ het gesprek met de samenleving aan gaan. Dit lijkt ons een natuurlijke gelegenheid om ook het vraagstuk van ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’ te adresseren.” Uiteraard zal Neprofarm dan een bijdrage aan die discussie proberen te leveren.

In grote lijnen kan Neprofarm zich vinden in het gegeven pakketadvies: alle vormen van zorg bij eenvoudige gezondheidsklachten moeten niet uit de basisverzekering vergoed worden, maar voor eigen rekening en verantwoording van de burger kunnen komen. De minister heeft aangegeven dat zij dit advies zal betrekken bij de bespreking in juni 2017 over het basispakket 2018. Het komende jaar zal het advies van ZN dus nog geen praktische gevolgen hebben. Als de minister het advies volgt, leidt dit tot een jaarlijkse besparing van naar schatting 51 miljoen euro, waarvan het merendeel gerealiseerd wordt door vitamine D producten al dan niet in combinatie met calcium.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws