Onderzoek bevestigt het belang van betrouwbare medische sites

3 oktober 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Het internet ontsluit een schat aan gezondheidsinformatie maar de gemiddelde consument heeft niet de kennis om de juiste gegevens aan elkaar te knopen. Het resultaat: mensen gaan op zoek en praten zich allerlei aandoeningen en ziektes aan. Het kan leiden tot onnodige kosten (doktersbezoek) en in extreme gevallen zelfs tot cyberchondria. Volgens onderzoeker Fam te Poel, verwijst dit begrip naar de wederkerige relatie tussen het online zoeken naar informatie over gezondheid en de hieruit voortvloeiende angst over de eigen gezondheid.

Communicatiewetenschapper Te Poel promoveerde onlangs op onderzoek waaruit onder meer bleek dat mensen die vaker online zoeken naar informatie over de eigen gezondheid, zich angstiger voelen door de gevonden informatie. Dit geldt met name voor mensen die op het moment van zoeken nog niet overmatig angstig zijn over hun gezondheid.
Het onderzoek laat ook zien dat vooral mensen die zich onterecht zorgen maken over hun gezondheid vaak online zoeken naar gezondheidsinformatie. Ook blijkt dat deze mensen meer aandacht lijken te hebben voor informatie die, eventueel onterecht, bevestigt dat er iets aan de hand is. Ze pleit daarom voor een kwaliteitskeurmerk voor online gezondheidsinformatie en adviseert consumenten in ieder geval met beleid en op betrouwbare websites te zoeken. Gelukkig zijn die sites er wel in Nederland. Thuisarts.nl, Apotheek.nl en Zelfzorg.nl bieden objectieve en betrouwbare informatie over ziekten en kleine kwalen én wat consumenten hier zelf aan kunnen doen.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws