Europese artsen maken voorstellen voor het bevorderen van zelfzorg

5 juni 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Tijdens het jaarlijkse AESGP-congres eind mei werd duidelijk dat de zelfzorgsector een positieve stimulans kan krijgen als (huis)artsen het belang van zelfzorg meer en meer gaan inzien. Een mooi initiatief is het PISCE-project: een project van de Europese Unie voor de promotie van zelfzorg dat wordt ondersteund door Europese koepelorganisaties van artsen, apothekers, patiënten en de zelfzorgindustrie.

Dr Jacques de Haller, voorzitter van de CPME (Standing Committee of European Doctors) gaf een presentatie over het PISCE-project en het veranderende landschap voor zorgverleners. Doel van het PISCE-project is de promotie van zelfzorg en gezondheidszorg en het ontwikkelen van communicatietools. Voor De Haller is het duidelijk dat zelfzorg in de komende 20 jaar veel zal veranderen in de zorg en dat dat eveneens gevolgen zal hebben voor de manier waarop artsen, apothekers en andere zorgverleners werken.

Concrete voorstellen van Europese artsen voor brede implementatie van zelfzorg

De CPME heeft concrete voorstellen gedaan voor beleidsacties en samenwerking op Europees niveau over zelfzorg, die toegevoegde waarde zullen hebben bij het ondersteunen van de bredere implementatie van effectieve zelfzorg. De CPME vertegenwoordigt nationale artsenorganisaties uit 28 Europese landen en daarmee meer dan anderhalf miljoen artsen. De heer De Haller sprak duidelijk uit dat de CPME en artsen zelfzorg van harte ondersteunen en het belang ervan inzien: “Zelfzorg ondersteunt en verhoogt de waardigheid van patiënten en hoort bij de huidige maatschappij. Daarom is het essentieel dat zorgverleners daarop aansluiten.” Daarbij merkte hij op dat er enkele ‘red lights’ zijn voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Zelfzorg mag nooit als gevolg hebben dat een diagnose wordt gemist of te laat wordt gesteld, leiden tot verkeerd gebruik of misbruik van medicatie, of gebruikt worden als puur commerciële hefboom.

Zelfzorg moet onderdeel worden van educatie

Een van de aanbevelingen van het PISCE-project is dat zelfzorg onderdeel moet worden van educatie, bijvoorbeeld op scholen en in lesprogramma’s. Mensen moeten gewezen worden op de mogelijkheden die zelfzorg biedt en wat de voor- en nadelen zijn. Maar ook, zo benadrukte De Haller, moeten vaardigheden op het gebied van zelfzorg onderdeel gaan uitmaken van educatie en training voor zorgverleners. “Zelfzorg veronderstelt dat je kunt luisteren naar je patiënt. Zelfzorg-empowerment is alleen mogelijk door shared decision making. Zelfzorg als voorkeur hebben vergt een andere mindset.” Het ontwikkelen van deze vaardigheden moet onderdeel worden van de opleidingen van artsen.

Zodra het rapport van het PISCE-project wordt gepubliceerd, stellen wij u daarvan uiteraard op de hoogte.

Het jaarlijkse congres van de AESGP, de Europese Associatie van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen, vond dit jaar plaats in Wenen van 30 mei tot en met 1 juni. Het congres werd bijgewoond door 360 vertegenwoordigers van onder andere landelijke partnerorganisaties, industrie en apothekers.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws