Een derde Nederlanders schaamt zich voor bepaalde aankopen in de drogisterij

29 maart 2016

door Ellen Elzerman

Een op de drie Nederlanders schaamt zich voor de aankoop van bepaalde zelfzorgproducten bij de drogist. 45-plussers zien het meest op tegen de aankoop van incontinentieproducten, zoals luiers of incontinentiepads. Jongeren tot 25 schamen zich vooral voor het kopen van anticonceptie, zoals condooms of de morning-afterpil. Dat blijkt uit onderzoek van Neprofarm.

Voorlichting en toegankelijkheid

Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm: ‘Idealiter zou er geen sociale drempel zijn om geneesmiddelen of gezondheidsproducten te kopen. De onderzoeksresultaten laten zien dat dat soms wel het geval is. De drempel wordt gelukkig steeds lager, bijvoorbeeld doordat zelfzorgproducten in de schappen staan in plaats van achter de toonbank. De klant hoeft niet meer in de rij bij de kassa eventuele vragen te stellen over de morning-afterpil of de diarreeremmers. Men kan zelf producten pakken en vergelijken, en eventueel de (assistent)drogist bij het schap om advies vragen. Goede voorlichting en toegankelijkheid moeten elkaar aanvullen.’

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag generen zich niet voor aankoop anticonceptie

Slechts 4% van de inwoners uit de noordelijke provincies schaamt zich voor het aanschaffen van stoelgangproducten, zoals diarreeremmers, aambeienzalf of anti-constipatiemiddelen. Dat geldt voor 32% van de mensen uit het westen (Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland).
Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, schamen zich drastisch minder vaak voor de aankoop van anticonceptiemiddelen dan de rest van Nederland: 4% van deze stedelingen schaamt zich hiervoor, tegenover 42% uit de westelijke provincies, 26% uit de zuidelijke provincies en 14% uit het noorden en oosten van het land.

Jongeren vaker moeite met aankoop zelfzorgproduct

62 procent van de jongeren tot 25 jaar zou zich generen als ze een zelfzorgproduct zouden aanschaffen. 65-plussers hebben hier met 15 procent beduidend minder moeite mee. Mauritz: ‘Als mensen uit schaamte geen advies durven vragen in de winkel, kan men via internet of met behulp van de Zelfzorg app opzoeken welk product voor hen het meest geschikt is.’

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Neprofarm uitgevoerd door Multiscope onder 1022 Nederlanders.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws