Zelfzorgklachten opnieuw in top-10 huisartsencontacten

18 december 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

In de top tien van gezondheidsproblemen waarmee mensen naar de huisarts gaan, staan er zeker drie die doorgaans ook zonder tussenkomst van de huisarts te verhelpen zijn. Het gaat om hoesten, wratten en infecties aan de hoge luchtwegen. Specifiek bij mannen komen ook huidaandoeningen door schimmels (dermatomycosen) in de top tien voor.

Volgens de Nivel zorgregistraties eerstelijn zijn deze gezondheidsproblemen goed voor 311 van de 1000 patiëntencontacten. Bij mannen staan de dermatomycosen ook in de top tien, met 67 van de 1000 huisartsenbezoeken. Het zijn dezelfde klachten die ook in 2015 in de top-10 van klachten in de huisartsenpraktijk stonden (Bron: Ecorys-onderzoek). Uit het in opdracht van Neprofarm uitgevoerde onderzoek bleek dat 1 op de 7 consulten kleine kwalen betreft die eenvoudig met zelfzorgmiddelen zijn te verhelpen.

Uit de recente Nivel cijfers (2017) blijkt dat er nog altijd veel mensen naar de huisarts gaan met aandoeningen of klachten die zelf zijn te verlichten. Daarom blijft Neprofarm zich ervoor inzetten om patiënten zelfredzamer te maken. Wanneer mensen zelf hun klachten hebben verlicht, stijgt het vertrouwen in eigen kunnen en  zullen ze er de volgende keer minder snel voor naar de praktijk gaan. Een zelfredzame patiënt hoeft geen vrij te nemen voor doktersbezoek en is meestal voordeliger uit, zeker wanneer het eigen risico nog niet is opgebruikt. Zelfzorgmiddelen zijn daarnaast ook goedkoper dan receptgeneesmiddelen, en al helemaal wanneer de receptregelvergoeding en het eerste uitgiftegesprek worden meegeteld.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws