Huisartsenposten pleiten voor verminderen werkdruk

14 januari 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Bestuurders van negen huisartsenposten trekken aan de bel over de werkdruk in de avond-, nacht- en weekenduren. Ze vrezen een verminderde kwaliteit van patiëntenzorg. De toenemende werkdruk wordt onder andere veroorzaakt door een lagere bereidheid van huisartsen om deze diensten te draaien, omdat de werkdruk overdag ook al hoog is. Ook de veeleisendheid van patiënten spelen een rol bij de werkdruk, net als de multiproblematiek van het toenemend aantal ouderen.

De oplossing voor het probleem zoeken de bestuurders in betere voorlichting van de patiënt over het doel van huisartsenpost. “Wij laten de deur graag open, maar we willen minder bezoek”, zo vatten de huisartsen het samen. Ze stellen dat de grootste winst te behalen is door preventie en zelfhulp. “Thuisarts.nl is een goed voorbeeld: patiënten kunnen hier informatie vinden of ze een dokter moeten raadplegen. Dankzij de website is het zorggebruik bij de huisarts met 12% per maand afgenomen. Zo zijn er beslist andere mogelijkheden te benutten om de patiënt serieus te nemen en tegelijkertijd de groeiende zorgvraag in te dammen.”

Neprofarm wil de huisartsen wellicht ten overvloede wijzen op Zelfzorg.nl. Via deze site kunnen consumenten zien wat ze zelf kunnen doen aan eenvoudige gezondheidsklachten. Bovendien geeft zelfzorg.nl tips om gezond te blijven en een overzicht van zelfzorgmiddelen en hun bijsluiters.

thumbnail Jaarverslag 2023: 'Zelfzorg is ook passende zorg'

30-04-2024

Ons jaarverslag 'Zelfzorg is ook passende zorg' is gepubliceerd.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

Meer nieuws