Zelfzorg innoveert

10 september 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

De markt voor zelfzorgmiddelen is een bijzondere markt omdat het de gezondheid en het welzijn van consumenten betreft. Maar het verschilt niet van andere markten als het om concurrentie gaat. En dat heeft voordelen voor de consument. Niet alleen houden de producenten elkaar scherp op het gebied van verkoopprijzen, concurrentie wakkert ook innovatie aan. En daar zijn genoeg goede voorbeelden van. Bij pijnstillers bijvoorbeeld. Naast reguliere tabletten is er inmiddels ook smeerbare pijnstilling en zijn er capsules met vloeibare pijnstillers die twee keer sneller in het bloed worden opgenomen.

Innovatie kan ook schuilen in gebruiksgemak. Zo ontwikkelde Hemoclin aambeiengel met een innovatieve applicator waardoor het middel zonder knoeien en vervelend handcontact op de gewenste plek kan worden aangebracht. Of neem Lamicil Once, tegen voetschimmel. Dit middel hoeft slechts eenmaal te worden aangebracht in plaats van één à tweemaal daags voor een langere periode, zoals bij andere producten het geval is.

Ook op het gebied van zelftests is er veel innovatie. De zwangerschapstest is het bekendste voorbeeld, maar er komen daarnaast ook steeds meer medische zelftests. Zo zijn er betrouwbare testen inzake o.a. allergieën, cholesterol en coeliakie/gluten. Relatief nieuw is ook de Canesten Gyno test die binnen tien seconden uitsluitsel geeft of er sprake is van bacteriële vaginose of vaginale schimmelinfectie. Beide aandoeningen vragen om een andere behandeling. Met name de laatste voorbeelden maken duidelijk dat innovatie in zelfzorg niet alleen de werking en gebruiksgemak van zelfzorgmiddelen verbetert, maar ook de zelfredzaamheid van consumenten verhoogt.

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws