Zelfzorg en de strijd tegen microbiële resistentie

11 maart 2024

door Stephanie de Groot

Er is momenteel wereldwijd veel aandacht voor anti-microbiële resistentie, met name tegen antibiotica. Wat is de rol van zelfzorg in de strijd tegen deze resistentie?

Bij een infectie van de bovenste luchtwegen wordt nog regelmatig een antibioticum voorgeschreven. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Vaak betreft het een virale infectie en geen bacteriële infectie. Een virale infectie gaat meestal vanzelf over. De patiënt kan echter wel flink last hebben van de vaak hinderlijke bijkomende klachten, zoals hoesten. De patiënt zou dan baat kunnen hebben bij een zelfzorgadvies of een zelfzorggeneesmiddel, zoals een hoestdrank, om de klachten te verlichten.
Ook met een zelfzorgadvies van de huisarts voelt de patiënt zich gehoord en geholpen blijkt uit onderzoek. Bijkomend voordeel is dat de patiënt zelfredzamer wordt en dus minder snel voor een recept bij de huisarts zal aankloppen bij herhaling van de klachten.

Alles wat bijdraagt aan het terugdringen van niet noodzakelijk gebruik van antibiotica bij infecties van de bovenste luchtwegen is belangrijk in de strijd tegen anti-microbiële resistentie.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws