Zelfzorg belangrijk voor de regering

27 maart 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

De minister voor Medische Zorg en Sport, Martin van Rijn, liet deze week in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer weten dat de beschikbaarheid van geneesmiddelen belangrijk is. Hij schrijft dat dit geldt voor patiënten die te kampen hebben met Covid-19 (corona), maar ook voor “mensen die af en toe een paracetamol slikken”. Daaruit blijkt dat zelfzorg voor de regering essentieel is voor een goed werkend zorgstelsel.

Voor de patiënt is een belangrijke rol weggelegd wanneer het gaat om het zelf oplossen van eenvoudige gezondheidsklachten. Zelfzorggeneesmiddelen kunnen zonder tussenkomst van een arts door de patiënt zelf worden toegepast en de informatie op de verpakking en de bijsluiter geven de informatie die voor veilig en effectief gebruik nodig is. Dat bespaart onnodig bezoek aan een arts, waardoor er meer tijd is voor de patiënten die de begeleiding van een arts nodig hebben.

De beschikbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen is essentieel voor de zelfredzaamheid van patiënten met kleine kwalen, dit zijn eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard. Drogisterijen hebben maatregelen genomen om de verkoop van paracetamol te reguleren en te voorkomen dat andere klanten met lege handen komen te staan. Neprofarm ondersteunt de oproep aan consumenten om alleen de hoeveelheid paracetamol te kopen die een klant normaal koopt. Er is voldoende voorraad paracetamol beschikbaar.

Foto: Arenda Oomen

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws