Zelfredzaamheid blijft groot tijdens corona

6 december 2021

door Stephanie de Groot

Nederland beleeft momenteel een coronapiek, de ziekenhuizen liggen weer vol met coronapatiënten en huisartsen draaien overuren. 

Mensen kampen daarnaast met ‘gewone’ griep en/of verkoudheidsklachten die lijken op corona-gerelateerde klachten. 
Hoe zelfredzaam zijn mensen met griep en-/of verkoudheidsklachten in deze tijden van corona? Doen zij een beroep op hun huisarts, of juist niet? En wat doen zij om hun klachten te verminderen? 
Neprofarm heeft Multiscope begin december een onderzoek uit laten voeren onder ruim 1000 consumenten om antwoord te krijgen op de vraag hoe zij omgaan met griep- en verkoudheidsklachten tijdens de huidige coronapiek.  

Van de 1000 respondenten gaf 28% aan de afgelopen weken last gehad te hebben gehad van griep- en verkoudheidsklachten. Van deze groep met klachten heeft 75% zich laten testen op corona. Slechts 10% procent werd positief getest.
Om de griep- en of verkoudheidsklachten te verminderen heeft bijna de helft van de ondervraagden met griep-/en of verkoudheidsklachten een zelfzorgmiddel toegepast. Slechts 6% heeft een beroep gedaan op de huisarts. De ondervraagden met klachten blijken uitstekend in staat deze te verminderen door uit te zieken en/of het toepassen van een zelfzorgmiddel. Zij doen liever niet onnodig een beroep op de huisarts.
22,1% van de groep met griep- en/of verkoudheidsklachten gaf aan een reeds zelfzorgmiddel in huis te hebben. Van de ondervraagden met klachten die een zelfzorgmiddel hebben aanschaft, heeft 49,5% dit gedaan bij de drogist,13,7% bij de supermarkt en 8,4% bij de apotheek.
Wanneer de respondenten in de toekomst last krijgen van griep- en verkoudheidsklachten, geeft 85% van de ruim 1.000 ondervraagden aan in staat te zijn deze te verlichten zonder tussenkomst van de huisarts. 

Consumenten zijn goed in staat om hun kleine kwalen zelf op te lossen, ook in tijden van corona. Door het stimuleren van de zelfredzaamheid bij patiënten zal de druk op de huisarts worden verlicht.
Neprofarm helpt huisartsen graag bij het stimuleren van zelfzorg bij hun patiënten en heeft diverse FTO-modules ontwikkeld. In juni 2021 is een geaccrediteerde webcast uitgezonden over “Zelfzorg in de Huisartsenpraktijk”. Deze webcast is kosteloos te bekijken op de website van MedNet. 

  

  

 

 

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws