Zelfredzaamheid bij kleine kwalen is groot tijdens Corona-uitbraak 

30 april 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

Consumenten zijn ook tijdens de uitbraak van het Corona-virus goed in staat om eenvoudige gezondheidsklachten zelfstandig te verlichten. De zorg staat al weken onder druk vanwege Corona en huisartsen maken zich zorgen over zorgmijders. In het geval van patiënten met kleine kwalen is deze ongerustheid meestal niet nodig. De klachten zijn veelal onschuldig en zelflimiterend, ze gaan vanzelf over. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Multiscope, Marktpeiler April (n=1018), dat patiënten met verschillende kleine kwalen zich op eigen kracht goed kunnen redden. Zij weten dat de klachten in hun geval onschuldig zijn en kunnen zonder tussenkomst van een huisarts de symptomen verlichten.  

Kleine kwalen tijdens Corona 

In maart van dit jaar hebben 890 respondenten last gehad van een of meerdere kleine kwalen, zoals rugpijn, verkoudheid en keelpijn. Daarvan heeft 80% geen contact opgenomen met de huisarts. Slechts 14% van hen heeft het contact met de huisarts vermeden uit angst voor Corona of om de huisarts te ontlasten. Het overgrote deel van degene die geen contact met de huisarts opnamen (86%) nam echter geen contact met de huisarts op omdat ze weten dat de aandoening onschuldig is of omdat het hen lukte om de klachten zelf te verlichten.  

Huisartsbezoek 

De mensen die last hadden van een kleine kwaal en die de huisarts bezochten, deden dit uit onzekerheid over de kwaal (34%), omdat ze een receptgeneesmiddel wilden (25%) of omdat het niet lukte om de kwaal zelf op te lossen (18%). 

Grafiek 1 – Redenen om huisarts te raadplegen met kleine kwaal  

Zelfredzame patiënten 

Van de mensen die voor geen enkele kleine kwaal contact hebben opgenomen met de huisarts heeft 56% een zelfzorgmiddel gebruikt. Door 6% is via internet naar een oplossing gezocht en 4% heeft een familielid of kennis om hulp gevraagd. 34% heeft echter niets gedaan en gewacht tot de klachten vanzelf weer voorbij waren.  

Grafiek 2 – Kleine kwalen oplossen zonder de huisarts 

Zelfredzaamheid stimuleren 

Van de mensen die de huisarts bezochten, heeft ook een groot deel daarna een zelfzorgmiddel gebruikt. In totaal heeft 53% van alle mensen een zelfzorgmiddel gebruikt om de klachten te verlichten. En wanneer deze patiënten in de toekomst last krijgen van dezelfde klacht(en), geeft 80% aan in staat te zijn de klacht zonder tussenkomst van de huisarts te verlichten. Nederlanders zijn goed in staat om hun kleine kwalen zelf op te lossen, ook in tijden van Corona. Neprofarm vindt het van belang dat huisartsen in de toekomst vaker een zelfzorgadvies geven en zo de zelfredzaamheid van patiënten, waarin ze goed in staat blijken te zijn, blijven stimuleren. 

thumbnail Jaarverslag 2023: 'Zelfzorg is ook passende zorg'

30-04-2024

Ons jaarverslag 'Zelfzorg is ook passende zorg' is gepubliceerd.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

Meer nieuws