Vier onmisbare medische apps voor op vakantie

1 juli 2016

door Anne-Marie Huikeshoven

Even naar de drogist voor een pijnstiller, langs de huisarts als dat nodig is, de bijsluiter nalezen om de dosering te checken. In Nederland zijn we op gezondheidsgebied prima in staat om voor onszelf te zorgen. Maar in het buitenland gelden andere regels, spreekt men een andere taal en krijgt men soms andere medicatie.
De slimme reiziger bereidt zich goed voor: een goede reisapotheek voorkomt namelijk al veel vakantieleed. En zorgt bovendien dat hij medische informatie paraat heeft op zijn mobiele telefoon. Er zijn allerhande apps beschikbaar die als naslagwerk kunnen dienen wanneer een onvoorziene gezondheidsklacht zich voordoet. Vier tips voor reizigers:

• De vakantiedokter app
Een app waarmee de dokter snel om medisch advies kan worden gevraagd. Ontwikkeld door zorgverzekeraar Zilveren Kruis, maar toegankelijk voor iedereen. Verpleegkundigen zitten klaar om de vraag van de reiziger te beantwoorden en schakelen waar nodig een arts in. Een rare uitslag of een gek bultje? Het is ook mogelijk om een foto mee te sturen.

• De Zelfzorg app
Wie op het vakantieadres toch een bezoek moet brengen aan de lokale apotheker, maakt gebruik van de gratis Zelfzorg app. Deze geeft advies over mogelijke zelfzorgmiddelen die je kunt gebruiken om van de klacht af te komen. Ook kun je met de Zelfzorg app de bijsluiter van een vergelijkbaar Nederlands geneesmiddel opzoeken, of informatie over de werkzame stof die in het geneesmiddel voorkomt. Bijsluiters zijn namelijk altijd geschreven in de taal van het land waar je het geneesmiddel koopt. Met de Zelfzorg app heeft de reiziger via zijn smartphone informatie op zak van meer dan 1.000 Nederlandse zelfzorgproducten, inclusief de bijsluiter.

• De Gifwijzer
Het zal je maar gebeuren dat een kind op vakantie iets verkeerds inslikt. De Gifwijzer geeft een overzicht van giftige planten, middelen en beestjes. Als een volwassene of kind daarmee in aanraking komt, kan de reiziger met deze app opzoeken wat je moet doen. En hij krijgt meteen advies over de behandeling. Een glas water, of toch een bezoekje aan het ziekenhuis. Een goed naslagwerk om op de telefoon te hebben in geval van nood.

• Moet ik naar de dokter?
Een initiatief van Huisartsenpost Apeldoorn. Voor wie last heeft van een klacht maar twijfelt of deze zelf te behandelen is, of dat een huisartsbezoek verstandiger is, biedt deze app uitkomst. De reiziger doorloopt een vragenlijst die kan inschatten of een bezoek aan de huisarts gewenst is. Natuurlijk blijft het belangrijk om het eigen gezond verstand te gebruiken. Deze app is op vakantie handig, voor wie niet onnodig naar de buitenlandse dokter wil.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws