Veiligheid van paracetamol gewaarborgd  

10 juli 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

Het NRC heeft onderzoek gedaan naar de vervuiling van paracetamol met para-chlooraniline (PCA), een stof die mogelijk kankerverwekkend is.  Volgens het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) komt de hoeveelheid PCA in de door NRC geteste paracetamol niet boven de toegestane hoeveelheid uit. De veiligheid van het gebruik van paracetamol is niet in gevaar. 

Limieten worden in acht genomen 

Bij de productie van medicijnen, onafhankelijk van de manier van produceren, kunnen in zeer kleine hoeveelheden andere chemische stoffen ontstaan. Er gelden strenge limieten voor dit soort stoffen. Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang het gehalte onder de veilige limiet blijft. Voor PCA geldt de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag. De batches die NRC heeft onderzocht, vallen ruim onder deze limiet.   

Bij het vaststellen van deze limiet wordt er van de ergste situatie uitgegaan, waarbij iemand zijn leven lang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruikt. Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager.   

Verschil voeding en geneesmiddelen 

Het NRC constateert terecht dat voor voedingsmiddelen een lagere limiet PCA door EFSA is toegestaan dan dat de limiet die het CGB voor geneesmiddelen stelt. Waarom is er een verschil in limieten voor PCA tussen voedsel en medicijnen? Medicijnen gebruik je niet zomaar, maar bij een klacht of ziekte. Daarom is voor een geneesmiddel een hogere limiet toegestaan dan voor voedingsmiddelen: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarnaast is er bij voedingsmiddelen geen maximaal- toegestane hoeveelheid die je mag gebruiken, zoals bij medicijnen. Via je voedsel kun je dus veel meer binnenkrijgen dan bij een geneesmiddel.  

Voor alle geneesmiddelen geldt dat er bijwerkingen kunnen zijn, maar de voordelen wegen altijd op tegen de nadelen. De conclusie van de geneesmiddelenautoriteit CBG is dat de veiligheid van paracetamol niet ter discussie staat.

 Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws