Ton de Boer (CBG): “Veel mensen met hooikoorts kunnen klachtenvrij door het leven met behulp van zelfzorggeneesmiddelen”

5 juni 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

In zijn column onderschrijft Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat zelfzorgmiddelen in deze bijzondere tijden uitkomst bieden voor mensen met hooikoorts. “Met een opkomende niesbui in de rij van de kassa staan, dat is nooit prettig. Maar nu wordt u er misschien nog extra op aangekeken. Maar thuiszitten bij hooikoorts is niet per se nodig. De klachten die erbij horen zijn namelijk heel goed te bestrijden.”

Hooikoorts is een allergie voor pollen en veroorzaakt irritatie van het neusslijmvlies en de ogen, niezen en een loopneus. Soms gaat de allergie voor stuifmeel en pollen gepaard met hoesten en kriebels in de keel. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is koorts geen verschijnsel van hooikoorts. Ook Corona wordt gekenmerkt door klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en een lichte hoest. Corona gaat echter (in sommige gevallen) wel gepaard met koorts. Er zijn nog meer verschillen tussen Corona en hooikoorts.

De symptomen van hooikoorts zijn goed te verlichten met zelfzorgmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt. “Veel mensen met hooikoorts kunnen klachtenvrij door het leven. Ze gebruiken hiervoor zelfzorggeneesmiddelen van de supermarkt of drogist. De meeste van die medicijnen bevatten antihistamines.”, schrijft De Boer. Ook benoemt hij dat sommige mensen homeopathische of kruidenproducten gebruiken.

Wanneer mensen met behulp van zelfzorg klachtenvrij zijn, kunnen zij weer onbezorgd naar buiten. Als de zelfzorgmiddelen niet voldoende werken, adviseert hij om contact op te nemen met de huisarts. “ Om van die niesbuien af te komen, maar ook om uit te sluiten dat er niet wat anders aan de hand is. En u weer met een gerust hart naar buiten kunt of naar de supermarkt. Klachtenvrij.”

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws