Stoppen vergoeding maagzuurremmers verloopt zonder extra maagbloedingen

8 maart 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Twee jaar geleden is de vergoeding voor kortdurend gebruik van maagzuurremmers afgeschaft. Uit cijfers van het Nivel blijkt dat door patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen deze middelen nog even vaak worden gebruikt en er niet meer maagbloedingen voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat het veranderen van de vergoeding geen negatieve invloed heeft gehad op het gebruik van maagzuurremmers. Twee jaar na invoering van de nieuwe vergoedingsregels is er zelfs een toename te zien in het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten die een verhoogd risico hebben op het krijgen van maagbloedingen.

Naast de toename in het gebruik van maagzuurremmers is er in dezelfde periode een afname van het aantal ziekenhuisopnames te zien voor maagbloedingen. De maatregel om maagzuurremmers in mindere mate te vergoeden lijkt daarmee ook op het aantal maagbloedingen geen negatieve effecten te hebben.

Afschaffen vergoeding
Oudere patiënten die een pijnstiller zoals diclofenac of aspirine krijgen, moeten daarnaast maagzuurremmers gebruiken om hun maag te beschermen. Anders lopen zij meer kans op een maagbloeding. Vanaf 2012 krijgen deze hoogrisico-patiënten hun eerste recept voor een maagzuurremmer niet meer vergoed. De afschaffing van deze vergoeding kost ze eenmalig ongeveer 12 euro. Patiënten zonder hoog risico op een maagbloeding moeten een maagzuurremmer altijd zelf betalen.

Bron: Nivel

thumbnail Wetswijziging maakt zelfzorg en voorlichting toegankelijker

16-04-2025

Wetswijziging maakt voorlichting over zelfzorggeneesmiddelen toegankelijker[...]

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2024

31-03-2025

De omzet van de totale zelfzorgmarkt groeide in 2024 met 7% naar ruim 1[...]

thumbnail Wat doen Nederlanders bij eenvoudige gezondheidsklachten?

17-02-2025

Wat doen Nederlanders bij eenvoudige gezondheidsklachten?

Meer nieuws