Steeds meer mensen met hooikoorts naar de huisarts

19 april 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Het hooikoortsseizoen is weer in volle gang en leidt tot vollere wachtkamers bij de huisartsen. Een op de dertig mensen gaat met hooikoortsklachten naar de huisarts. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim duizend consumenten dat Multiscope afgelopen maart uitvoerde naar aanleiding van het Ecorys-onderzoek naar zelfzorg bij kleine kwalen. Uit dat meerjarige onderzoek dat Ecorys in opdracht van Neprofarm deed, komt bovendien een stijgende tendens naar voren.

Het aantal doktersbezoeken voor hooikoorts nam tussen 2013 en 2016 toe met ruim 10% tot 295,1 huisartsencontacten per 10.000 ingeschreven patiënten (NIVEL-onderzoek Kleine kwalen in de huisartspraktijk). Een flinke belasting dus voor de huisarts. Zeker gezien het feit dat hooikoorts goed met zelfzorg is te managen.

Consumenten staan open voor zelfzorg, blijkt uit de Multiscope-cijfers: meer dan de helft van de patiënten die naar de huisarts gaan voor hooikoorts of andere klachten, zegt tevreden te zijn als ze een zelfzorgadvies krijgen in plaats van een receptgeneesmiddel. Het voornaamste doel is om van de klachten af te komen, zegt 55,5% van de ondervraagden. Neprofarm pleit er daarom voor dat huisartsen en praktijkondersteuners in de communicatie met patiënten praktische zelfzorgtips en advies geven over de aanpak van eenvoudige gezondheidsklachten.

Ecorys heeft becijferd dat doktersbezoek voor eenvoudige gezondheidsklachten jaarlijks 111 miljoen euro kost. Goede voorlichting kan leiden tot minder spreekuurbezoek en lagere zorgkosten. Bovendien houden huisartsen dan meer tijd over voor complexe eerstelijnszorg.

Top-10 huisartsenbezoek (kleine klachten)

Hoesten
Wratten
Lage rugpijn (zonder uitstraling)
Dermatomycosen
Rugklachten
Schouderklachten
Obstipatie
Hooikoorts/allergische rhinitis
Buikpijn
Keelklachten

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws