Self Care Forum (UK)

17 oktober 2016

door Anne-Marie Huikeshoven

Een goed voorbeeld van een samenwerkingsverband tussen professionals, artsen, apothekers, verpleegkundigen en de overheid is het Self Care Forum uit Engeland. Op dit platform delen zij best practices, onderzoeken en tips over zelfzorg, met als doel om dit onderdeel te maken van het dagelijks leven. Elk jaar organiseren zij de Self Care Week, die aandacht genereert voor zelfzorg en zelfzorgmedicatie.

Self care should be a lifestyle choice

Dr. Selwyn Hodge, Department of Health en medevoorzitter van Self Care Forum, geeft in een blog concrete handvatten hoe zelfzorg in Engeland verbeterd kan worden. Mensen moeten meer kennis hebben over hoe ze met kleine kwaaltjes om kunnen gaan of waar ze passende hulp kunnen vinden. Er wordt vaak ten onrechte gebruik gemaakt van de services van de NHS, omdat niet geprobeerd wordt wat er zelf kan worden gedaan. Zelfzorg gaat niet alleen om het handelen bij ziektes, het gaat om een gezonde manier van leven. Om dit te kunnen bereiken, moet er op scholen al voorlichting worden gegeven over gezondheid zodat kinderen een goede start maken en dit eventueel ook door kunnen geven aan hun kinderen. Wanneer de consument beter voor zichzelf zorgt, zorgt dit voor gezondere wijken. Er komen dan namelijk minder aandoeningen en infecties voor. Daarnaast hebben medische professionals op deze manier meer tijd voor patiënten die de hulp écht nodig hebben. Tot slot kan betere zelfzorg door de consument zorgen voor een kostenbesparing en een verminderde druk op de NHS.

Op 26 september vond de jaarlijkse zelfzorg-conferentie plaats in Londen. Een dag waar presentaties werden gegeven om individuen en organisaties inspiratie en ondersteuning te bieden om hun gezondheidskennis te vergroten. Deze kennis kan de bevolking gebruiken om te zorgen voor hun gezondheid en welzijn en die van hun familie. Technologie zal een grote rol gaan spelen in de toekomst aangezien dit een effectieve manier is om informatie te verspreiden. Zo zorgen mobiele apparaten in toenemende mate voor meer controle over eigen gezondheid door het aanbieden van gezondheidsinformatie via apps, websites, etc. Zo is ‘All Our Health’ een ontwikkelde tool die is toegespitst op het voorkomen van ziektes, het beschermen van de gezondheid en het promoten van welzijn. Een nieuwe toevoeging aan de conferentie dit jaar was een ‘people’s panel’. Hier konden consumenten en patiënten praten over hoe ze gezondheidsservices gebruiken en wat ze ervan vinden.

Lees het volledige verslag/rapport van de Self Care Conference.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws