Patiëntenfederatie voorziet toename zelfzorg

23 juni 2015

door Ellen Elzerman

De patiëntenfederatie NPCF ziet bij de transitie van de tweede naar de eerste lijn nog geen stormloop op de huisarts. Toch weet de patiënt de huisarts steeds gemakkelijker te vinden. De NPCF verwacht dat ook zelfzorg steeds meer omarmd zal gaan worden.

De NPCF is een van de organisaties die de ontwikkelingen in de zorg nauwgezet volgt en die daar ook een heldere mening over heeft. Vorig jaar was de patiëntenfederatie NPCF een van de ondertekenaars van een convenant voor gepast gebruik van de zorg. Onlangs constateerde de NPCF dat patiënten de voorkeur geven aan de huisarts boven de medisch specialist, ook al vinden ze die laatste deskundiger. De huisarts is laagdrempelig en is uiteindelijk ook voordeliger, omdat huisartsenzorg standaard in het verzekeringspakket zit.

“We volgen de transitie van de tweede naar de eerste lijn nauwlettend”, zegt persvoorlichter Thom Meens van de NPCF. “We denken niet dat er op korte termijn zoveel toeloop ontstaat bij de huisarts dat er een capaciteitsprobleem gaat ontstaan. Maar als dat verandert, moet er extra capaciteit voor de eerste lijn komen.”

Of er vanuit de eerste lijn dan ook een toename komt van de zelfzorg (nuldelijnszorg), heeft de NPCF nog niet onderzocht. “Maar het zou mij niet verbazen als deze toename van zelfzorg er inderdaad gaat komen”, vervolgt Meens. “Ik kan mij voorstellen dat we dit in onze peilingen actief gaan volgen.”

“Wat de patiënt zelf kan doen om gezond te blijven of te worden, moet hij zeker doen”, vervolgt Meens. “Dat gebeurt ook steeds meer en ook steeds vaker wordt de patiënt daarbij ondersteund door gezondheidsapps. We zien dat er veel van deze apps komen, die patiënten informeren over het omgaan met de eigen gezondheid. Bijvoorbeeld om bij zware verkoudheid eerst zelf maatregelen te nemen en dat bij aanhoudende klachten de huisarts alsnog geraadpleegd moet worden.”

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws