Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25 maart 2024

door Stephanie de Groot

Maar liefst 51% van de patiënten die in de afgelopen 12 maanden een recept van de huisarts meekregen bij een veelvoorkomende eenvoudige gezondheidsklacht, zou zich ook geholpen voelen als de huisarts een advies voor een zelfzorggeneesmiddel had meegegeven. Dit opmerkelijke gegeven blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Multiscope onder ruim duizend Nederlanders.

Toch nog vaak een recept
33,3% van de respondenten met een veelvoorkomende eenvoudige gezondheidsklacht heeft contact opgenomen met de huisarts. Bijna de helft van deze groep wist niet wat te doen om de klacht zelf te verlichten of verhelpen en koos daarom voor contact met de huisarts. 26,1% deed dit om zekerheid te krijgen over de ernst van de klacht en ter geruststelling. Voor 19,2% van deze groep was het verkrijgen van een receptgeneesmiddel de belangrijkste reden.
Van de mensen die contact opnamen met de huisarts, kreeg 44,7% ook daadwerkelijk een recept mee. In 11% van de gevallen adviseerde de huisarts de patiënt het nog even aan te kijken. Slechts 8,7% kreeg het advies een zelfzorggeneesmiddel te gebruiken.

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de patiënten die een recept meekreeg ook geholpen zou zijn met een zelfzorgadvies door de huisarts. Door patiënten vaker een zelfzorgadvies te geven, zal deze zelfredzamer worden en minder snel onnodig een beroep doen op de huisarts bij herhaling van de klachten. Dit kan een aanzienlijke tijdsbesparing voor de huisarts opleveren.

Neprofarm biedt huisartsen voorlichting over zelfzorgadvies.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws