Zelfzorg bij zwangerschap: paracetamol veiligste pijnstiller

24 augustus 2021

door Anne-Marie Huikeshoven

Het advies voor zwangere vrouwen in de bijsluiter van paracetamol hoeft niet te worden aangepast. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) recentelijk opnieuw vastgesteld, nadat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel is verschenen waarbij de veiligheid van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap in twijfel wordt getrokken. Het CBG concludeert dat paracetamol nog steeds de veiligste pijnstiller tijdens de zwangerschap is.

In het artikel van Nature roept een groep van experts op tot meer onderzoek naar de veiligheid van deze pijnstiller. Daarnaast doen zij aanbevelingen voor gebruik van paracetamol door zwangere vrouwen. Samen met het Europees Medicijnagentschap EMA houdt het CBG de veiligheid van alle geneesmiddelen op de markt goed in de gaten.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG zegt hierover:
“Wij houden de veiligheid van paracetamol steeds in de gaten. Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol altijd zo min mogelijk, volg daarin de bijsluiter of raadpleeg je arts, verloskundige of apotheker.”

Neprofarm benadrukt dat voor het gebruik van alle zelfzorggeneesmiddelen geldt dat ze veilig zijn mits de instructies uit de bijsluiter opgevolgd worden. Het advies is dan ook om altijd voor gebruik de bijsluiter te lezen.

 

 

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws