Pakketmaatregel draagt bij aan zelfredzaamheid

5 maart 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

De markt voor zelfzorggeneesmiddelen, gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen is in 2019 met 6,4% toegenomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2018. In totaal gaf de consument het afgelopen jaar 801.3 miljoen euro uit aan zelfzorgproducten. Steeds meer consumenten weten hun weg naar de zelfzorg te vinden, blijkt uit de gegevens van IQVIA. De sterk gestegen omzet van vitaminen en mineralen in de apotheek is een gevolg van de pakketmaatregel.

Pakketmaatregel
De omzet van vitaminen en mineralen in de apotheek is in 2019 met 8,3% gestegen. Dit is deels het gevolg van de pakketmaatregel. Door deze maatregel, die sinds 1 januari 2019 van kracht is, worden receptgeneesmiddelen met vitamine D en calcium niet meer vergoed vanuit het basispakket. Binnen de apotheek is de zelfzorgomzet van calcium met 39% toegenomen en vitamine D zelfs met 47%. De pakketmaatregel heeft patiënten gestimuleerd om zonder tussenkomst van de huisarts vitaminen en mineralen aan te schaffen en heeft zo bijgedragen aan hun zelfredzaamheid.

Zelfzorgmarkt
Hoewel in 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9% ging, is dit slechts een deel van de verklaring voor de omzetgroei. De zelfzorgmarkt uitgedrukt in aantal verkochte zelfzorgverpakkingen, is immers gegroeid met 4,6%. Het lage btw-tarief geldt tevens alleen voor geneesmiddelen en voedingssupplementen, voor medische hulpmiddelen geldt het hoge btw-tarief van 21%. Daarbij is de btw-verhoging niet (volledig) doorberekend in de consumentenprijzen. De groei van de zelfmarkt is vooral te duiden door de groeiende groep consumenten die met een breed zelfzorgassortiment in staat zijn zelfstandig kleine kwalen te behandelen.

Voorlichting
Goede voorlichting is essentieel om consumenten te helpen bij de behandeling en verlichting van kleine kwalen. Het is daarbij belangrijk om bewustwording te creëren over het verloop van de kwaal en de wijze waarop zelfzorggeneesmiddelen daarbij veilig gebruikt kunnen worden. Neprofarm draagt hier een steentje aan bij met de informatieve website www.zelfzorg.nl. Met de bijbehorende Zelfzorg app kan de consument al voor aankoop de officiële bijsluiter downloaden en lezen. Voor huisartsen en apothekers is het gratis FTO over Griep en Verkoudheid ontwikkeld, waarmee deze zorgprofessionals hun patiënt op weg kunnen helpen naar zelfredzaamheid bij deze kleine kwalen.

thumbnail Jaarverslag 2023: 'Zelfzorg is ook passende zorg'

30-04-2024

Ons jaarverslag 'Zelfzorg is ook passende zorg' is gepubliceerd.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

Meer nieuws