“Pakketbesluit goed voor solidariteit”

18 juli 2018

door Anne-Marie Huikeshoven

Vitaminen, mineralen en paracetamol 1000mg worden met ingang van 1 januari 2019 niet langer vanuit het basispakket vergoed. De overheid volgt daarin het advies van Zorginstituut Instituut Nederland, dat stelt dat deze middelen weliswaar effectief en kosteneffectief zijn, maar niet thuishoren in het basispakket.

Henk Eleveld, beleidsadviseur farmacie bij zorgverzekeraar Menzis heeft begrip voor het besluit. “Het gaat over geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn bij apotheker en drogist. Het is dan niet logisch dat je ze via een omweg vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Het is dezelfde vitamine D en er is ook geen verschil tussen twee vrij verkrijgbare tabletjes paracetamol 500mg en een UR-tablet paracetamol 1000mg.” Bovendien is het – zeker voor hen die het eigen risico nog niet verbruikt hebben – goedkoper om de middelen zelf bij apotheker of drogist te kopen. Er is dan immers geen sprake van een receptregelvergoeding en (eventueel) eerste uitgifte gesprek. De kosten die gemoeid zijn met de aanschaf van goedkope middelen als paracetamol of vitamine D kunnen dan gemakkelijk oplopen.

Eleveld benadrukt in dat kader het solidariteitsprincipe: “De kosten voor de zorgpremie stijgen jaarlijks doordat de overheid het verzekerde pakket uitbreidt. Als zorgverzekeraar willen we een breed pakket aanbieden. Dat vraagt om een kritische blik op vergoeding van middelen voor aandoeningen met een lage ziektelast. Wanneer je relatief goedkope, maar veel gebruikte middelen die ook via de retail verkrijgbaar zijn niet meer vergoedt, kun je wellicht andere, duurdere therapieën in het pakket opnemen.”
Ook minister Bruno Bruins denkt in deze richting. De geschatte opbrengst van de maatregel (20-40 miljoen euro), wil hij gebruiken om patiënten te ontzien die veel moeten bijbetalen voor bepaalde geneesmiddelen.

Bron foto: Pharmaceutisch Weekblad

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws