Op recept of vrij verkrijgbaar?

14 maart 2024

door Stephanie de Groot

Switchen
Het proces waarin de status van geneesmiddelen verandert van ‘uitsluitend recept’ naar ‘vrij verkrijgbaar’ (zelfzorg) heet switchen. Bekende voorbeelden van switchen in Nederland zijn de morning-after pil, maagzuurremmers en middelen tegen koortslip en vaginale schimmelinfecties. Vroeger waren deze middelen alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar nu ook als zelfzorg bij apotheek en drogist.

Vergroten toegankelijkheid
En dat is een goede zaak. Van de middelen die hiervoor in aanmerking komen staat vast dat ze veilig zijn bij normaal gebruik volgens de informatie op de verpakking en de bijsluiter Doordat deze geneesmiddelen vrij verkrijgbaar zijn, zullen patiënten zelfredzamer worden en minder snel een beroep doen op de toch al overbelaste huisarts, wat bijdraagt aan het toegankelijk houden van de zorg.

De huisarts ontlast
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 huisartsconsulten een kleine kwaal betreft die ook met zelfzorggeneesmiddelen te verhelpen of te verlichten is.
Als een patiënt bij eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard zelf de klachten aanpakt met een vrij verkrijgbaar zelfzorggeneesmiddel, dan hoeft hiervoor geen afspraak meer met de huisarts te worden gemaakt. De apotheker of drogist biedt direct uitkomst. De druk op de toch al overbelaste huisarts kan zo worden verlicht.

Zelfzorg in Nederland
In Nederland valt op het gebied van vrije verkrijgbaarheid van geneesmiddelen nog veel winst te behalen. In Engeland, waar het zorgstelsel al langer onder grote druk staat en waar een patiënt inmiddels gemiddeld zo’n drie weken moet wachten voor een huisartsconsult, heeft het switchen van receptgeneesmiddelen naar vrij verkrijgbare geneesmiddelen een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het ontlasten van de eerstelijnszorg.

Neprofarm is van mening dat meer productgroepen in Nederland voor switchen in aanmerking zouden kunnen komen. Denk daarbij aan bepaalde  moderne antihistaminica die nu nog uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn en daardoor minder goed toegankelijk voor hooikoortspatiënten.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws