Neprofarm ondersteunt huisartsen  

1 februari 2022

door Stephanie de Groot

Verkoudheid, griep, hooikoorts en corona, de klachten bij deze kwalen lijken sterk op elkaar.
Zelfredzaamheid kan ertoe leiden dat mensen met deze klachten niet meteen contact opnemen met de huisarts. De druk op huisartsen is momenteel al erg groot. 

Een gesprek over zelfzorg bij dergelijke klachten kan bijdragen aan de zelfredzaamheid en het welzijn van patiënten. Na uitleg over de mogelijkheden van zelfzorg bij eenvoudige gezondheidsklachten zullen patiënten ook minder vaak een beroep op hun huisarts doen wanneer soortgelijke klachten zich later herhalen.  

FTO-modulesNeprofarm ondersteunt huisartsen bij het zelfredzamer maken van de patiënt en heeft daarom diverse modules voor het FTO (farmacotherapeutisch overleg tussen apothekers en huisartsen) ontwikkeld over zelfzorg en zelfzorgmiddelen voor klachten bij griep, verkoudheid of hooikoorts. 

Deelnemers krijgen advies over het zelfredzaam maken van patiënten bij het verlichten van hun klachten en leren patiënten informeren wanneer advies van de openbaar apotheker of een consult bij de huisarts nodig is. Ook leren de deelnemers de beschikbare zelfzorgmiddelen en de regels voor zelfzorg kennen en het medicamenteuze (zelfzorg)beleid voor griep-, verkoudheids- of hooikoortsklachten. Ook maken deelnemers afspraken over het uitschrijven van een recept voor geneesmiddelen of het geven van een zelfzorgadvies bij betreffende klachten.
FTO Griep en Verkoudheid – Neprofarm
FTO Hooikoorts – Neprofarm

WebcastIn april 2022 zal het vervolg worden uitgezonden van de webcast “Zelfzorg in de Huisartsenpraktijk”. Deze webcast is in juni 2021 uitgezonden en is nog kosteloos terug te kijken op de site van MedNet
In het 2e deel van deze webcast komt de nadruk meer te liggen op het toepassen van zelfzorg in de dagelijkse praktijk met praktische handvatten en casuïstiek.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws