Nederlandse jongere loopt deur huisarts onnodig plat

8 december 2016

door Anne-Marie Huikeshoven

Van alle leeftijdsgroepen gaan Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar het meest naar de huisarts; 75 procent bracht het afgelopen jaar de dokter een bezoek. 35- tot 44-jarigen gingen met 58 procent het minst naar de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Neprofarm, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders.

Het merendeel (70 procent) van de jongeren gaat met alledaagse klachten naar de huisarts. Zo gaat een op de vijf met spier- of gewrichtsklachten en een zesde met vermoeidheidsklachten.

Top 5 klachten van jongeren bij huisartsbezoek

1. Spier- of gewrichtspijn
2. Hooikoorts/andere allergie
3. Vermoeidheid
4. Somberheid/lusteloosheid/neerslachtigheid
5. Oorpijn

Voor hooikoorts of andere allergieën gaan jongeren twee tot drie keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter. Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm: ‘Hooikoorts komt meestal tot uiting rond de puberteit en is rond je twintigste levensjaar op zijn hoogtepunt. Omdat de jongeren nog niet eerder te maken hadden met hooikoortsklachten, hebben veel van hen blijkbaar de behoefte aan deskundig advies hoe ze de ongemakken het beste kunnen verhelpen.’

Meer dan helft Nederlanders probeert klacht eerst zelf op te lossen

Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders bezoekt de huisarts om deskundig advies in te winnen, nadat zij eerst zelf probeerden om de klacht op te lossen. Bij de 25- tot 34-jarigen is dit aantal zelfs 64 procent, maar bij de 18- tot 24-jarigen is dit maar 42 procent. Zij gaan twee keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter voor een receptgeneesmiddel, maar bij de helft van hun bezoeken kregen ze geen recept mee.

43 procent van de jongeren die met eenvoudige gezondheidsklachten bij de huisarts kwamen, werd naar huis gestuurd met het advies om even af te wachten of kreeg een zelfzorgadvies. Een goede zaak, want huisartsen voeden daarmee de jongeren als het ware op en kunnen dat zelfs nog vaker doen. Daarmee wordt de zelfredzaamheid op gezondheidsgebied groter. Mauritz: ‘Als je twijfelt over een alledaagse klacht, neem dan gerust contact op met de doktersassistente of stap eens binnen bij een apotheker, of drogisterij. Zij bezitten de kennis en zijn makkelijk benaderbaar, doordat je hier zonder afspraak terecht kunt. Of kijk eens op Zelfzorg.nl. Daardoor kun je onnodig doktersbezoek voorkomen.’

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws