Meer middelen tegen eikenprocessierups beschikbaar

2 juli 2019

door Anne-Marie Huikeshoven

De eikenprocessierups zorgt in veel gebieden in Nederland voor overlast. De brandharen die de diertjes achterlaten, leiden tot jeukende bultjes op benen, armen en in de nek. Krabben helpt niet en de producten die voor de verlichting van de jeuk moeten zorgen, zijn niet aan te slepen, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Gelukkig biedt het zelfzorgassortiment meer mogelijkheden dan nu wordt geadviseerd.

Nederlanders die op zoek zijn naar verlichting voor de klachten die veroorzaakt worden door de brandharen van de rups komen uit bij het zelfzorgassortiment. De voorlichting van het RIVM en van huisartsen adviseert patiënten middelen te smeren met menthol, calendulan en Aloë vera. Er zijn echter ook tal van geneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar die verlichting kunnen bieden. Denk hierbij aan middelen zoals Azaron en Nestosyl om de klachten plaatselijk te behandelen. Ook producten voor waterpokken helpen om jeuk te verlichten en de huid te koelen. Wanneer de tijdelijke klachten gepaard gaan met een allergische reactie bieden anti-allergie medicijnen uitkomst. Hiervoor zijn vrij verkrijgbare hooikoortsmiddelen zoals Reactine en Prevalin Allerstop -op basis van cetirizine- en Claritine en Allerfre -op basis van loratadine- geschikt.

De rondgang van Nu.nl bij drie ketendrogisterijen (Etos, Kruidvat, DA) en enkele zelfstandige drogisterijen laat zien dat er een run is op de smeersels zoals aanbevolen worden door de instanties. Wanneer verkoopkanalen de grote vraag naar jeuk verlichtende producten niet aankunnen, bieden de zelfzorgmiddelen voor insectenbeten, waterpokken en hooikoorts uitkomst.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws