Kinderclaims toegevoegd aan database Claimsverordening

17 januari 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Producenten van voedingssupplementen mogen niet zomaar van alles roepen over de effecten van hun producten. Zowel voor verpakkingen als reclame-uitingen geldt dat gemaakte claims aan EU-regels moeten voldoen. In Nederland houdt de Keuringsraad KOAG/KAG hier toezicht op. De Keuringsraad houdt een uitgebreide database bij met alle wel en niet toegestane gezondheidsclaims. Deze database is onlangs uitgebreid met claims specifiek voor kinderen.

Projectmanager Vincent Bouwmeester: “In de database Claimsverordening staat nu ook wanneer je mag aangeven wanneer een product goed is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Van calcium bijvoorbeeld, is de officieel toegestane claim dat ‘het nodig is voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen’. Maar in de database geven we ook alternatieve voorbeeldbewoordingen en uiteraard de bewoordingen die absoluut niet gebruikt mogen worden.”

Ook zijn gezondheidsclaims van maaltijdvervangende producten in relatie tot gewichtsbeheersing in de database aangepast. “Deze producten vielen voorheen onder een andere regeling. Het gaat hier overigens niet alleen over claims zelf, maar ook om verplichte extra informatie die fabrikanten moeten geven bij het gebruik van de claim. Dat je bijvoorbeeld voldoende moet drinken wanneer je de producten gebruikt en dat deze nooit alle maaltijden mogen vervangen.” De uitbreiding van de Claimsverordening is uiteraard goed voor de consument, want die weet nu van nog meer producten dat ze daadwerkelijk doen wat ze beloven.

thumbnail Zelfzorg: wel of niet verzekerde zorg?

22-08-2023

Horen zelfzorggeneesmiddelen thuis in het basispakket?

thumbnail Anti-microbiële zelfzorgmiddelen voortaan op recept?

27-06-2023

Neprofarm geeft haar visie op dit voorstel.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-06-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws