Keurmerk voor online verkopers van zelfzorgmiddelen

26 augustus 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Driekwart van de zelfzorgmiddelen wordt in drogisterijen verkocht. De drogist is daarmee het belangrijkste verkoop- en advieskanaal voor zelfzorgmiddelen. Het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg waarborgt dat consumenten verantwoorde zorg ontvangen bij de aankoop van zelfzorggeneesmiddelen bij de drogist. Dat houdt onder meer de verplichting in om advies te geven over aard en doel van het geneesmiddel en de te verwachten gevolgen en risico’s daarvan voor de gezondheid, tenzij de klant aangeeft daar geen behoefte aan te hebben. Sinds kort heeft het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) ook een keurmerk voor online winkels die zelfzorggeneesmiddelen verkopen.

Zelfzorgmiddelen zijn veilig te gebruiken, want alle benodigde informatie is altijd op de verpakking en de bijsluiter te vinden. Toch kan het voorkomen dat de consument aanvullend advies wil, of geholpen wil worden bij de keuze en bij het gebruik voor een zelfzorgmiddel. In dat geval is het goed om te weten dat zij voor advies terecht kunnen bij drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Marten Hummel, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD): “Drogisterijen laten met dit keurmerk zien dat ze de bij wet vastgelegde verantwoorde zorg leveren. De naleving daarvan is via een certificeringssysteem en audits gewaarborgd. De consument mag en kan er dus van uitgaan dat deze drogisterijen op een verantwoorde manier zelfzorgmiddelen leveren. En als het nodig is, verwijst de drogist de consument door naar de huisarts.”

Om datzelfde te bereiken voor de online winkelende consument heeft het CBD nu ook het keurmerk Zelfzorg Online opgezet. Sites met het keurmerk voldoen aan de richtlijn Verantwoorde Zorg bij Online Verkoop van UAD-geneesmiddelen. “Consumenten krijgen alle essentiële informatie op het scherm te zien om een verantwoorde keuze te maken. Zo is er een koppeling met het CBD-databestand met op EAN-niveau alle relevante geneesmiddeleninformatie. Ook is het niet mogelijk om meer dan drie dezelfde geneesmiddelen te kopen. Via gecertificeerde sites is er ook altijd een opgeleide drogist bereikbaar voor advies.” Bij ieder zelfzorgmiddel wordt ook altijd verwezen naar www.zelfzorg.nl, de website van Neprofarm waar consumenten meer informatie kunnen krijgen over aandoeningen en zelfzorgmiddelen. Omgekeerd is op Zelfzorg.nl ook een link te vinden naar drogisten met een keurmerk.

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws