Ibuprofen bij COVID-19

24 maart 2020

door Anne-Marie Huikeshoven

Neprofarm is op de hoogte van de berichten, vooral op social media, die de vraag opwerpen of niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen het coronavirus (COVID-19) kunnen verergeren. Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen ibuprofen en verslechtering van COVID-19, blijkt uit de berichtgeving van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er is geen verband gevonden dat het gebruik van ibuprofen het ziekteverloop van COVID-19 verslechtert.

Bij de verlichting van koorts of pijn bij COVID-19 moeten patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg alle beschikbare behandelopties overwegen, waaronder paracetamol en NSAID’s. Elk geneesmiddel heeft zijn eigen voordelen en risico’s die te lezen zijn in de bijsluiter. In de nationale richtlijnen van huisartsen en apothekers wordt paracetamol als eerste keus aanbevolen voor het verlichten van koorts of pijn. Voor patiënten jonger dan 70 jaar en een medische voorgeschiedenis zonder een maag-of darmzweer kan ook ibuprofen een goede tweede keus zijn.

In overeenstemming met de nationale behandelrichtlijnen van de EU kunnen patiënten en zorgprofessionals NSAID’s (zoals ibuprofen) blijven gebruiken volgens de instructies in de bijsluiter. Het huidige advies houdt in dat deze geneesmiddelen gedurende de kortst mogelijke periode in de laagst effectieve dosis worden gebruikt.

Patiënten die vragen hebben, moeten met hun arts of apotheker spreken. Op basis van het bovenstaande is er momenteel geen reden voor patiënten die ibuprofen gebruiken om hun behandeling te onderbreken. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die ibuprofen of andere NSAID-geneesmiddelen gebruiken voor chronische ziekten.

thumbnail Jaarverslag 2023: 'Zelfzorg is ook passende zorg'

30-04-2024

Ons jaarverslag 'Zelfzorg is ook passende zorg' is gepubliceerd.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

Meer nieuws