Hooikoortspatiënten gaan verantwoord om met zelfzorg

11 april 2019

door Anne-Marie Huikeshoven

Hooikoortspatiënten hebben in 2019 relatief vroeg in het jaar zelf medicijnen gekocht voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maart. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkoop van hooikoortsmedicatie bij de drogist, de hooikoortsindex. Daaruit blijkt dat de hooikoortspatiënten de symptomen eenvoudig weten te behandelen met zelfzorgmiddelen en de zelfmedicatie weer staken wanneer de pollen in de lucht en daarmee ook de klachten afnemen.

De hooikoortsindex van het CBS is gebaseerd op wekelijkse verkoopcijfers van drogisterijen. Het gaat hier om zelfzorgmedicatie die zonder voorschrift te koop is bij een drogist. Dit is medicatie in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels die de allergische reactie remmen. Met deze wekelijkse gegevens wordt aan de hand van verkoopgegevens van hooikoortsmedicatie bij drogisterijen het verloop van het hooikoortsseizoen in beeld gebracht.

Het onderstaande figuur laat het verloop in de wekelijkse verkoop van hooikoortsmedicatie zien, ten opzichte van de gemiddelde weekomzet in 2016. Daarbij worden ook de veranderingen in hoeveelheid allergene pollen in de lucht weergegeven. De aantallen pollen, gemeten door het Elkerliek ziekenhuis, zijn weergegeven voor soorten die een matige, sterke of zeer sterke allergene reactie opwekken (hazelaar, els, berk, grassenfamilie, zuring, weegbree, libanonceder, alsem, ambrosia). Pieken in de verkoop van zelfzorgmedicijnen tegen hooikoorts blijken min of meer samen te vallen met pieken in de concentratie van pollen in de lucht.

Hoge pollenconcentratie in februari
In februari werd na een week met relatief hoge temperaturen een sterke toename van pollen gemeten, vooral van elzen en hazelaars. Daarna was gelijk een toename in de verkoop van hooikoortsmedicatie te zien, die een paar weken aanhield. Begin maart daalde de verkoop van deze producten weer. De pollenconcentratie in de lucht was toen ook sterk verminderd.

Omzet zelfzorgmedicatie toont verantwoord medicijngebruik
De cijfers van het CBS laten zien dat hooikoortspatiënten prima in staat zijn om zelfstandig hun klachten op een veilige en verantwoorde wijze te verlichten met behulp van zelfzorgmiddelen. Wanneer de pollen in de lucht en hun klachten toenemen, stijgt de omzet van deze middelen. Op het moment dat de pollen in de lucht afnemen en daarmee de klachten ook, zien we in de cijfers dat de omzet van de zelfzorgmiddelen weer terugvalt. De middelen worden uitsluitend gedurende klachten gebruikt, wat aantoont dat patiënten verantwoord met zelfmedicatie omgaan.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws