Goede reisapotheek voorkomt veel ongemakken

11 juli 2016

door Anne-Marie Huikeshoven

Nederlanders die in het buitenland medicatie nodig hebben voor gezondheidsklachten, kunnen te maken krijgen met een ander aanbod aan werkzame stoffen in medicijnen. Een taalbarrière maakt het extra lastig om een goede oplossing voor je klacht te verkrijgen of dosering ervan te achterhalen. Extra belangrijk dus om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Ook in het buitenland kan men last krijgen van alledaagse gezondheidsklachten zoals verkoudheid, diarree of een oorontsteking. Goed voorbereid op vakantie gaan door voor veelvoorkomende klachten medicatie mee te nemen, voorkomt veel zorgen en een bezoek aan de lokale apotheek. Daarbij speelt de taalbarrière een belangrijke rol: niet alleen is het dan lastiger om klachten goed uit te leggen, maar ook het bestuderen van de bijsluiter is een uitdaging. Bovendien: hoewel het verschil tussen (vrij verkrijgbare) geneesmiddelen binnen de EU kleiner wordt, zijn bijvoorbeeld in het buitenland andere middelen (vrij) verkrijgbaar dan in Nederland.

“Neem de regie over eigen gezondheid”

De heer Mauritz, directeur Neprofarm: “De belangrijkste is: gebruik je gezonde verstand en bereid je voor. Als je weet dat jij of iemand in je reisgezelschap vaak oorpijn krijgt van het zwemmen, en je gaat naar de zee of een camping met zwembad, neem dan iets mee dat dit kan voorkomen of verhelpen. Hetzelfde geldt voor muggenbeten, reisziekte, allergieën, overgeven of diarree en andere veelvoorkomende gezondheidsklachten. Mocht het nou zo zijn dat je toch een geneesmiddel in het buitenland nodig hebt, vraag dan naar de werkzame stof. Even zoeken op internet, op Zelfzorg.nl of een belletje naar je eigen apotheek geeft al snel meer inzicht in wat je gaat gebruiken. Het is bovendien altijd een goed idee om een lijst met geneesmiddelen die je al gebruikt achter de hand te hebben en de originele bijsluiters. Bij twijfel, neem je altijd contact op met je Nederlandse huisarts of apotheker.”

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws