Europese Antibioticadag: zelfzorg biedt uitkomst

18 november 2019

door Anne-Marie Huikeshoven

De toenemende antibioticaresistentie vormt een bedreiging voor de effectiviteit van antibiotica, nu en in de toekomst. En daarmee vormt het een steeds groter probleem voor de volksgezondheid in Europa. Daarom is vandaag, 18 november, uitgeroepen tot Europese Antibiotica dag, een dag waarop nationale gezondheidszorginstanties oproepen tot het verstandig gebruik van antibiotica.

Onverstandig of onjuist gebruik van antibiotica kan ertoe leiden dat bacteriën resistent (ongevoelig) worden voor toekomstige behandelingen. Resistentie vormt niet alleen een gezondheidsrisico voor de persoon die de antibiotica verkeerd heeft gebruikt, maar ook voor alle mensen die de resistente bacterie daarna oplopen. Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriële infecties – ze helpen niet bij het herstel van door virussen veroorzaakte infecties, zoals griep en verkoudheid. In zo’n geval kan iemand veel beter een vrij verkrijgbaar middel halen om de symptomen te verzachten.

In een aantal gevallen betekent verstandig gebruik van antibiotica dat het beter is om geen antibiotica te gebruiken. Als het lichaam bijvoorbeeld sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën zelf uit te schakelen. Of bij infecties die zijn ontstaan door schimmels of parasieten. Denk bijvoorbeeld aan zwemmerseczeem of worminfecties. In die gevallen kunnen andere medicijnen nodig zijn én die zijn ook nog eens zonder recept vrij verkrijgbaar.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws