Europa bespaart €35 miljard met zelfzorgmedicatie

31 mei 2021

door Anne-Marie Huikeshoven

In Europa worden jaarlijks meer dan een miljard kleine kwalen behandeld met zelfmedicatie, wat ongeveer €35 miljard bespaart op directe en indirecte kosten. Dit blijkt uit een onderzoek van May und Bauer in opdracht van AESGP. Tijdens het jaarlijkse Europese zelfzorgcongres, dat op 26&27 mei online werd gehouden, zijn de resultaten van het onderzoek naar de economische en sociale waarde van zelfzorg gepresenteerd.

In de congressessie over “De rol van zelfzorg in veerkrachtige gezondheidszorgsystemen” gaf onderzoeker professor Uwe May een toelichting op besparing van 35 miljard. “In Europa worden elk jaar meer dan een miljard kleine aandoeningen behandeld met zelfmedicatie. Anders gezegd, uit het onderzoek blijkt dat elke euro die door consumenten aan OTC’s wordt uitgegeven, €4,60 bespaart voor nationale gezondheidszorg en €2,10 voor de nationale economieën. Al met al bespaart elk geval van zelfzorg in plaats van een doktersbezoek gemiddeld €14,14 voor de nationale economie en meer dan 1,5 uur en €2,18 voor de patiënt”, aldus May.

Dit is echter wat May het ‘status quo’-scenario noemt. May en collega’s ontdekten in hun onderzoek dat tot een kwart van de doktersconsultaties voor kleine kwalen kan worden vervangen door zelfzorgoplossingen, afhankelijk van het land.

“In het VK bijvoorbeeld, waar zelfzorg al heel belangrijk is voor mensen en een groot aantal medicijnen OTC beschikbaar is, zou slechts 10% van de huisartsenconsulten kunnen worden vervangen”, merkte May op. In Slovenië daarentegen zou 25% van alle huisartsenbezoeken kunnen worden voorkomen door zelfzorgoplossingen. “Als de rol van zelfzorg kan worden versterkt, kan de sociale en economische waarde ervan in de toekomst aanzienlijk worden verhoogd, waardoor mogelijk nog eens 17,6 miljard euro aan directe en indirecte kosten kan worden bespaard”, concludeerde May.

Het onderzoek van Ecorys (2015) laat zien dat het aantal huisartscontacten voor kleine kwalen in Nederland één op de 6,2 huisartscontacten betreft. Deze huisartsencontacten kostten bijna 111 miljoen euro. Het stimuleren van zelfzorg bij kleine kwalen, waar dat mogelijk en verantwoord is, kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van patiënten/consumenten. Neprofarm is ervan overtuigd dat ook in Nederland meer zelfzorg van consumenten in belangrijke mate kan bijdragen aan een besparing van de kosten van de gezondheidszorg.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws