Essentiële rol huisarts in vergroten zelfredzaamheid van patiënt

14 juni 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

De houding van de huisarts is essentieel in het versterken van de zelfredzaamheid van de patiënt. Mensen moeten zeker niet ontmoedigd worden om hun huisarts te raadplegen als ze zich ongerust maken, maar huisartsen hebben wel een rol bij het zelfredzaam maken van patiënten die met eenvoudige gezondheidsklachten het spreekuur bezoeken.

Als een patiënt naar de huisarts gaat met een dergelijke klacht en vervolgens een recept meekrijgt, valideert dat de beslissing van de patiënt om naar de huisarts te gaan en zal hij dat de volgende keer met die klacht weer doen. Bovendien blijkt uit consumentenonderzoek door Multiscope dat 61 procent van de patiënten die een recept kregen, tevreden zou zijn geweest wanneer ze een zelfzorgadvies hadden gekregen. Immers, voor hen is het belangrijkst dat ze van hun klacht afkomen. Bovendien komt door het uitschrijven van een recept de gewenste transitie van eerstelijns- naar zelfzorg moeilijk op gang en blijft de agenda van de huisarts overvol.

Wanneer huisartsen investeren in de ondersteuning van patiënten door hen uit te leggen wat ze zelf aan hun klacht kunnen doen, krijgen die meer vertrouwen om een klacht zelf op te lossen. En dat is tevens een essentieel punt: ook al krijgt de patiënt geen recept en is hij gerustgesteld over zijn klacht, een louter afwachtend beleid is niet voldoende. Wanneer de huisarts het advies geeft om af te wachten, is 31 procent van de patiënten daar niet tevreden over. De klachten die hij ervaart, zijn immers niet meteen weg. Door de patiënt te wijzen op zelfzorg en zelfzorgmiddelen, kan hij intussen wel iets doen aan zijn klachten. Wellicht dat het wijzen op de mogelijkheden van zelfzorg de huisarts in eerste instantie meer tijd kost, maar dit zal zich terug betalen omdat een volgend bezoek voor dezelfde klacht kan worden voorkomen en de patiënt zelfredzamer wordt.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws