Bewust gebruik kruidenpreparaten

13 maart 2015

door Ellen Elzerman

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit brachten de waarschuwing uit dat bepaalde combinaties van kruidenpreparaten en geneesmiddelen ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. Ook Neprofarm maakt zich hard voor het bewust gebruiken van zelfzorgmiddelen, waaronder kruidenpreparaten.

Het is raadzaam om altijd voor gebruik de bijsluiter te lezen, zowel van receptgeneesmiddelen als van vrij verkrijgbare gezondheidsproducten. Op de website Zelfzorg.nl kunnen de originele bijsluiters van zelfzorgproducten op ieder moment geraadpleegd worden. Bij producten met Sint-Janskruid staat bijvoorbeeld extra vermeld: “Let op! Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde geneesmiddelen tegen depressiviteit en de anticonceptiepil. Als uw arts een geneesmiddel voorschrijft, meld dan dat u Sint-Janskruid gebruikt.”

Neprofarm wil benadrukken dat voor receptgeneesmiddelen te allen tijde geldt dat het verstandig is om deze pas te combineren met een zelfzorgproduct na overleg met apotheker en/of arts. Ook Matthijs van den Berg, hoofd Preventie en Voeding bij het RIVM zegt in het Algemeen Dagblad (13 maart 2015): “Wij zeggen niet: Gebruik die kruidenpreparaten nooit. Mensen moeten zich er altijd van bewust zijn dat er in combinatie met geneesmiddelen problemen kunnen ontstaan en dat ze daarover moeten praten met hun arts of apotheker”.

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws