Meer toezicht op supplementen

17 juni 2024

door Stephanie de Groot

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename van onveilige supplementen die worden aangeboden via (buitenlandse) webshops en social media en richt zich met haar toezicht steeds intensiever op online verkoop. Daarbij wordt samenwerkt met de Keuringsraad en levert ook Neprofarm een bijdrage op het gebied van zelfregulering.

NVWA onderneemt diverse inititatieven voor veiligere voedingssupplementen in Nederland:

Handleidingen
De NVWA heeft diverse handleidingen voor de levensmiddelenbranche gepubliceerd met informatie over o.a. Etikettering van levensmiddelen, Voedings- en gezondheidsclaims, Voedingssupplementen, Verrijkte levensmiddelen & Kruidenpreparaten en Nieuwe voedingsmiddelen.

Publiekscampagnes
Om meer bewustzijn over veilig gebruik van voedingssupplementen te creëren, ontwikkelt de NVWA ook diverse publiekscampagnes.

Wetgeving
Op Europees niveau is er nauwelijks uniforme specifieke wetgeving voor schadelijke stoffen en planten in voedingssupplementen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereid nu nationale wetgeving voor.

Notificatiesysteem
Om de NVWA meer handvatten te geven bij het toezicht op supplementen onderzoekt het ministerie ook de mogelijkheid om een notificatiesysteem in te voeren. Verkopers zouden hun supplementen dan eerst moeten aanmelden voordat deze in Nederland verkocht mogen worden.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws