Besparing kosten mondzorg door stimuleren van zelfzorg

25 januari 2021

door Anne-Marie Huikeshoven

“Ibuprofen wordt in de tandartspraktijk veelvuldig voorgeschreven, vooral na een chirurgische ingreep of om de tijd tot een behandeling door te komen. Vaak gebeurt dit uit automatisme, zonder erbij stil te staan of pijnstillers echt nodig zijn”, schrijft Egbert van der Hoeve -mondziekten, kaak- en aangezichtschirurg- in het Nederlandse Tandartsenblad. In het opiniestuk onderbouwt hij hoe gerichte advisering binnen de mondzorg veiligere zorg en een besparing van miljoenen kan opleveren.

Eerste keus

Van der Hoeve beschrijft dat hij praktijken kent waar recepten ibuprofen, en dan vooral de bruisgranulaat 600 mg, kant- en klaar voorgedrukt op voorraad zijn. Hij pleit ervoor dat behandelde patiënten niet automatisch na iedere chirurgische ingreep een recept voor ibuprofen meekrijgen, maar een gericht advies krijgen over analgeticagebruik, dat ook op schrift wordt meegegeven. In de regel is de eerste keus paracetamol. “Bij patiënten zonder contra-indicaties bij wie meer pijn te verwachten valt, volgt vaak het advies om tabletten ibuprofen van 200 of 400 mg te slikken. Als de patiënt dat wil, kan hij ook kiezen voor de vrij verkrijgbare ibuprofen 400 mg bruisgranulaat. Wanneer er op indicatie ibuprofen 600 mg wordt voorgeschreven, zou dit in de regel in tabletvorm moeten zijn. Slechts indien uitdrukkelijk door de patiënt gewenst, zou er bruisgranulaat 600 mg kunnen worden voorgeschreven. De reden hiervoor is het grote verschil in kosten, bij eenzelfde hoeveelheid werkzame stof is een sachet granulaat immers bijna 4 keer duurder dan een tablet.”

Kosten voor de patiënt

“Wat vaak niet wordt gerealiseerd, is dat een apotheek zogeheten terhandstellingskosten hanteert. Voor een eerste recept ibuprofen wordt, naast de kosten van het medicijn, door de apotheek € 12,- tot € 14,- euro aan kosten gerekend voor de dienstverlening van de apotheek. Een groot deel van de gezonde jong volwassen patiënten heeft bij behandeling nog een deel onaangeroerd eigen risico dat derhalve (extra) belast wordt. Voor de patiënt is het dus vaak veel kosten-effectiever om 4 keer 400 mg ‘over the counter’ aan te schaffen dan 3 keer 600 mg op voorschrift.”

“Een advies om gezonde (jong-)volwassen patiënten ibuprofen 400 mg tabletten te laten kopen bij de drogist zal de zorg heel veel geld schelen, met nagenoeg hetzelfde analgetische effect. Zelfs het voorschrijven van de 600 mg tabletten in plaats van bruisgranulaat sachets scheelt de zorg jaarlijks bijna € 2.5 miljoen vanwege de andere toedieningsvorm bij dezelfde hoeveelheid werkzame stof.”

Lees hier het volledige artikel op de website van de KNMT.

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws