Anti-microbiële zelfzorgmiddelen voortaan op recept?

27 juni 2023

door Stephanie de Groot

In het kader van de aanpassing van de Europese Geneesmiddelenwet stelt de Europese Commissie voor om alle anti-microbiële geneesmiddelen, inclusief de nu vrij verkrijgbare anti-virale en anti-schimmel producten (voor bijv. koortslip of voetschimmel) alleen nog op recept te verstrekken in de strijd tegen anti-microbiële resistentie (AMR).

HBW Insight vroeg de Europese zelfzorg brancheorganisaties, waaronder Neprofarm, en experts op het gebied van consumentengezondheidszorg om een reactie. 

Neprofarm directeur Bernard Mauritz: “De receptstatus is geen geschikte risicobeperkende maatregel om anti-microbiële resistentie (AMR) tegen te gaan. Het neemt de reden waarom mensen deze zelfzorgmiddelen gebruiken niet weg en dwingt hen een arts te raadplegen voor behandeling van hun klachten. Hiermee zal het aantal doktersconsulten toenemen, terwijl ons zorgsysteem al overbelast is. Daarbij, het echte probleem is de antibiotica-resistentie” 

17% van de huisartsconsulten betreft eenvoudige gezondheidsklachten die ook met zelfzorgmiddelen verholpen kunnen worden. Zelfredzaamheid van de patiënt kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlichten van de druk op de zorg. Het beperken van laagdrempelige en brede verkrijgbaarheid van veilige zelfzorgmiddelen draagt hier niet aan bij. 

 

thumbnail Meer toezicht op supplementen

17-06-2024

De NVWA zet zich in voor veilige voedingssupplementen.

thumbnail Verantwoorde online reclame voor zelfzorgmiddelen

11-06-2024

Meer toezicht op influencer marketing.

thumbnail Zelfzorg relevanter dan ooit

11-06-2024

Zelfzorg is relevanter dan ooit, bleek op het AESGP jubileum congres.

Meer nieuws