Anti-microbiële zelfzorgmiddelen voortaan op recept?

27 juni 2023

door Stephanie de Groot

In het kader van de aanpassing van de Europese Geneesmiddelenwet stelt de Europese Commissie voor om alle anti-microbiële geneesmiddelen, inclusief de nu vrij verkrijgbare anti-virale en anti-schimmel producten (voor bijv. koortslip of voetschimmel) alleen nog op recept te verstrekken in de strijd tegen anti-microbiële resistentie (AMR).

HBW Insight vroeg de Europese zelfzorg brancheorganisaties, waaronder Neprofarm, en experts op het gebied van consumentengezondheidszorg om een reactie. 

Neprofarm directeur Bernard Mauritz: “De receptstatus is geen geschikte risicobeperkende maatregel om anti-microbiële resistentie (AMR) tegen te gaan. Het neemt de reden waarom mensen deze zelfzorgmiddelen gebruiken niet weg en dwingt hen een arts te raadplegen voor behandeling van hun klachten. Hiermee zal het aantal doktersconsulten toenemen, terwijl ons zorgsysteem al overbelast is. Daarbij, het echte probleem is de antibiotica-resistentie” 

17% van de huisartsconsulten betreft eenvoudige gezondheidsklachten die ook met zelfzorgmiddelen verholpen kunnen worden. Zelfredzaamheid van de patiënt kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlichten van de druk op de zorg. Het beperken van laagdrempelige en brede verkrijgbaarheid van veilige zelfzorgmiddelen draagt hier niet aan bij. 

 

thumbnail Aflevering 2 van de podcast over zelfzorg nu te beluisteren

20-12-2023

Beluister nu aflvering 2 van de podcast over zelfzorg

thumbnail Podcastserie: 'Zorg begint bij zelfzorg'

15-11-2023

De eerste aflevering van een podcastserie over zelfzorg is nu te beluisteren.

thumbnail De economische en sociale impact van zelfzorg

02-10-2023

De waarde van zelfzorg voor ons zorgstelsel.

Meer nieuws