Huisarts kan apotheker vaker advies vragen bij voorschrijven

31 januari 2017

door Anne-Marie Huikeshoven

Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, pleit voor farmaceutische zorg op maat. “In hun rol als zorgverlener en dienstverlener moeten openbaar apothekers meer variatie aanbrengen in de zorg die zij patiëntengroepen aanbieden. In de meeste apotheken is farmaceutische zorg one size fits all; zorg voor meer segmentatie”, is te lezen in een interview in het Pharmaceutisch Weekblad.

Neprofarm kan zich vinden in het standpunt van Patiëntenfederatie Nederland. Medicatie op maat is effectiever en dus beter voor de patiënt. Het kan ook nog eens kostenbesparend werken doordat de patiënt wellicht minder medicijnen nodig heeft of sneller herstelt. De Patiëntenfederatie vindt dat de huisarts bij het voorschrijven de apotheker vaker om advies moet vragen. Apothekers kunnen dan hun kennis breder inzetten bij het voorschrijfproces. Dichterbij de patiënt én de huisarts, dat is de driehoek waarin apothekers volgens Veldman moeten investeren.

Een belangrijk aspect blijft in het artikel echter ongenoemd. Het komt vaak voor dat huisartsen recepten uitschrijven voor medicijnen waar de patiënt net zo goed een goedkoper zelfzorgmiddel voor kan nemen. Apothekers moeten er goed op letten of voor het receptgeneesmiddel niet een vrij verkrijgbaar alternatief beschikbaar is. Vaak is dit het geval wanneer de huisarts vitaminepreparaten voorschrift of middelen tegen hoesten, voetschimmel of hooikoorts. Neprofarm vindt dat apothekers ook daar een belangrijke taak hebben. Zelfzorgmiddelen zijn doorgaans goedkoper dan vergelijkbare receptgeneesmiddelen, berekende de Consumentenbond al eerder. De consument die zijn eigen risico nog moet aanspreken, wordt anders onnodig op hoge kosten gejaagd.

thumbnail De zelfzorgmarkt in 2023

27-03-2024

De zelfzorgmarkt steeg in 2023 met ruim 8%.

thumbnail Patiënt voelt zich ook geholpen met een zelfzorgadvies

25-03-2024

Waarom niet vaker een zelfzorgadvies?

thumbnail Podcastserie voor en door zorgprofessionals

18-03-2024

Luister nu naar de podcastserie over zelfzorg voor en door zorgprofessionals.

Meer nieuws