Zelfzorgproducten en keuzevrijheid

Zelfzorggeneesmiddelen zijn geschikt om op eigen gezag te worden gebruikt. Ze zijn veilig bij normaal gebruik volgens de informatie op de verpakking en in de bijsluiter. Mensen willen zelf uit het beschikbare assortiment kunnen kiezen en moeten daar ook gelegenheid toe krijgen. Keuzevrijheid houdt ook in dat het assortiment in de winkel of apotheek voldoende breed is en verschillende alternatieven biedt. Het is aan de mensen zelf om te bepalen of zij advies nodig hebben bij de aanschaf van een zelfzorggeneesmiddel. Dat is mede bepalend voor de plaats waar een zelfzorggeneesmiddel aangeschaft gaat worden.

Zelfselectie

Zelfzorggeneesmiddelen hoeven sinds 1 juli 2002 niet achter een toonbank te liggen, maar mogen gewoon in de winkelschappen staan. Voor die tijd was de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen alleen toegestaan vanachter een toonbank. Vandaar dat deze producten ook wel OTC-geneesmiddelen worden genoemd, naar het Engelse begrip ‘Over The Counter’.

Zelfselectie maakt het voor mensen mogelijk om zelf producten te pakken, te bekijken en te vergelijken. Met andere woorden: keuzevrijheid. Bovendien kunnen mensen hierdoor ook kennismaken met onbekende producten en producten waar zij liever niet om willen vragen (zogenoemde ‘schaamteproducten’).
In de apotheek, in veel drogisterijen en supermarkten met een drogist kunnen mensen, als zij daar toch behoefte aan hebben, eventueel advies vragen over de toepassing van zelfzorgmiddelen.